Wat doet de politie om te zien of iemand onder invloed van alcohol of drugs is of is geweest?

Antwoord:

Om te controleren of iemand te veel alcohol heeft gedronken, neemt de politie een blaastest af. Wordt u aangehouden voor een alcoholcontrole, dan bent u verplicht om daaraan mee te werken. Weigert u de test of geeft het apparaat aan dat er alcohol in het spel is? Dan moet u mee naar het bureau om te blazen op het ademanalyseapparaat.

Bloedproef

Kunt u aantonen dat u om medische redenen niet kan blazen (bijvoorbeeld met een doktersverklaring)? Dan doet de politie een bloedproef. Een bloedproef wordt afgenomen door een arts. Een bloedproef vindt ook plaats als de ademanalyse mislukt is. Overigens moet u toestemming geven voor een bloedproef, maar bij weigering kunt u er door de (hulp)officier van justitie alsnog toe gedwongen worden. Wilt u om medische redenen niet meewerken aan een bloedproef? Dan vindt een urineonderzoek plaats.

Speekseltester

Drugsgebruik controleert de politie met een speekseltester. De politie gebruikt de speekseltester als er aanwijzingen zijn dat een bestuurder drugs heeft gebruikt; bijvoorbeeld door bijzonder rijgedrag of vermoedens bij een standaard verkeerscontrole (zoals verwijde pupillen). Daarnaast is drugsgebruik aan te tonen via een bloed- of urineproef. Ook bij deze testen bent u verplicht om hieraan mee te werken. Gebruikt u om medische redenen drugs? Dan geldt er voor u geen uitzondering. Ook niet als u een medische verklaring kan laten zien.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

07-07-2017

Stuur door aan een vriend