Wat houdt het woningwaarderingsstelsel in?

Antwoord:

Het Woningwaarderingsstelsel is een puntensysteem dat de maximale huurprijs van uw sociale-huurwoning bepaalt. Het puntensysteem geldt niet voor huurwoningen in de vrije sector.

Punten bepalen maximale huurprijs

Het puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. . Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

U kunt zelf de punten en maximale huurprijs van uw woning uitrekenen met de huurprijscheck van de Huurcommissie. Ligt de huurprijs van uw woning hoger dan de maximale huurprijs? Dan kunt u huurverlaging voorstellen aan de verhuurder. Als uw verhuurder dit niet wil, kunt u de Huurcommissie om een uitspraak vragen.

Geen maximale huurprijs voor vrije-sectorwoning

Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs. Check zelf of u een sociale-huurwoning heeft of een vrije-sectorwoning.

Is het huurcontract van uw geliberaliseerde huurwoning korter dan 6 maanden geleden ingegaan? Dan kan de Huurcommissie wel voor u nagaan of de huurprijs redelijk is. Dit heet de toets aanvangshuurprijs.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

11-10-2016

Stuur door aan een vriend