Wat is een strafrechtelijke procedure?

Antwoord:

Meestal begint een strafzaak bij de politie. De politie komt op het spoor van een strafbaar feit, of iemand doet aangifte. Er wordt dan een opsporingsonderzoek gestart, onder leiding van de officier van justitie. De politie gaat op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs, bijvoorbeeld door getuigen te verhoren. Alle bevindingen van de politie komen in een proces-verbaal. Dit gaat naar de officier van justitie. Hij/zij vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie (OM). De officier van justitie beoordeelt of alle feiten duidelijk zijn en hoe sterk het bewijs is. De officier van justitie besluit vervolgens wel of niet te vervolgen. Bij vervolging doet de rechter een uitspraak (vonnis). In het strafrecht geldt dat de verdachte onschuldig blijft totdat het tegendeel is bewezen.

Een strafrechtelijke procedure is dus een rechtszaak tussen een verdachte en het Openbaar Ministerie (OM).

Verschillende stappen gerechtelijke procedure

Op Rechtspraak.nl vindt u alle verschillende stappen van de strafrechtelijke procedure, de lengte van deze procedure en een kort  geding. Een kort geding is een versnelde civiele procedure voor spoedeisende zaken.

Alleen veroordeling voor strafbare feiten

Er zijn 2 soorten strafbare feiten:

  1. overtredingen en
  2. misdrijven.

Overtredingen zijn lichte vergrijpen.

Misdrijven zijn ernstiger. Iemand kan alleen veroordeeld worden voor een feit dat in de wet als strafbaar beschreven staat. Wat strafbaar is, staat in het Wetboek van Strafrecht. En ook in andere wetten, zoals de Wegenverkeerswet, de Wapenwet, de Opiumwet, de Warenwet en de Leerplichtwet.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

11-10-2016

Stuur door aan een vriend