Wat is mantelzorg?

Antwoord:

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor familieleden of vrienden die ziek zijn of een beperking hebben. Bij mantelzorg gaat het vaak om intensieve zorg voor langere tijd. De zorg bij mantelzorg betreft meestal meer dan 8 uur per week en/of duurt langer dan 3 maanden. Mantelzorg is niet de alledaagse zorg, bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind.

  • Mantelzorg wordt gegeven door mantelzorgers.
  • Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.
  • Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke zorg die gezinsleden elkaar geven. De term ‘mantelzorg’ wordt gebruikt voor:

  • dagelijkse, langdurige en/of intensieve verzorging door partner of huisgenoten
  • extra zorg voor kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn

Niet verplicht

Mantelzorg is niet verplicht, maar vrijwillig. Dit in tegenstelling tot gebruikelijke zorg. Valt u als mantelzorger tijdelijk uit of wordt u te zwaar belast? Dan kunt u respijtzorg aanvragen. In de meeste gevallen moet u dit aanvragen bij uw gemeente.

Meer informatie

Meer informatie over mantelzorg kunt u vinden bij Mezzo, de vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

10-11-2015

Stuur door aan een vriend