Wat is sponsoring in het onderwijs en wat zijn de regels?  

Antwoord:

Sponsoring betekent dat een school geld, spullen of diensten krijgt in ruil voor een tegenprestatie. Meestal zijn het bedrijven die een school sponsoren. Als tegenprestatie worden deze bedrijven dan bijvoorbeeld vermeld in de schoolkrant of nieuwsbrief. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponsoring, maar van schenking. Sponsoring in het onderwijs moet voldoen aan wettelijke regels.

Voorbeelden van sponsoring in het onderwijs

De meeste sponsors zijn bedrijven in de omgeving van de school. Zij kunnen op verschillende manieren sponsoren. Een aantal vormen van sponsoring zijn:

  • het betalen van nieuwe materialen, zoals boekjes, computers en spellen
  • gesponsorde activiteiten, zoals schoolfeesten, sportdagen, schoolzwemmen en schoolreisjes
  • een bijdrage leveren aan de inrichting van de school, zoals de kantine

Wettelijke regels voor sponsoring in het onderwijs

Scholen zijn verplicht om het sponsorbeleid in de schoolgids en het schoolplan op te nemen. Ouders en docenten hebben het recht om via de medezeggenschapsraad mee te praten over het afsluiten van een sponsorcontract. In het voortgezet onderwijs hebben ook de leerlingen medezeggenschap.

Scholen moeten duidelijk maken dat klachten over sponsoring ingediend kunnen worden bij de klachtencommissie van de school. Ook moeten zij bekend maken dat klachten over reclame-uitingen kunnen worden ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Gedragsregels voor sponsoring in het onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in 2009 samen met 14 organisaties gedragsregels voor sponsoring opgesteld en vastgelegd in het convenant "Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring". Er staat bijvoorbeeld in waar scholen op moeten letten, waar sponsors zich aan moeten houden en hoe scholen inspraak van ouders, teams en leerlingen moeten organiseren.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

10-12-2015

Stuur door aan een vriend