Wat staat een asielzoeker in Nederland te wachten?

Antwoord:

Als een asielzoeker in Nederland asiel wil aanvragen, dan gaat hij/zij eerst naar het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Hij/zij heeft dan een gesprek om zijn identiteit, nationaliteit en reisroute vast te stellen. Daarna gaat hij/zij naar een opvangplek en behandelt de IND zijn/haar asielaanvraag.

Opvanglocatie asielzoekers

Na afronding van de 1e registratie en identificatie, gaat de asielzoeker naar een opvangplek in de buurt van het aanmeldcentrum dat zijn asielaanvraag behandelt. Daar vangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hem op. Het COA regelt basisvoorzieningen zoals onderdak, kook- en wasgelegenheden. In het opvangcentrum is gelegenheid voor:

Procedure in land eerste registratie

Als iemand eerder in een ander land van de Europese Unie (EU) als asielzoeker is geregistreerd, dan moet hij in veel gevallen terug naar het land van 1e registratie. Daar kan hij alsnog zijn asielprocedure doorlopen.

Start asielprocedure

Na de periode van rust en voorbereiding start de algemene asielprocedure (AA), De IND beoordeelt de asielaanvragen. Daarbij houdt de IND rekening met allerlei aspecten, zoals:

  • het verhaal van de asielzoeker: wat zijn de feiten?; is het verhaal geloofwaardig?;
  • de veiligheid in zijn land van herkomst.
Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

16-11-2015

Stuur door aan een vriend