Welke bevolkingsonderzoeken zijn er?

Antwoord:

Er zijn in Nederland verschillende bevolkingsonderzoeken.

Bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Doelgroep: vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Zij krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor een röntgenfoto van de borsten (mammografie).

Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Doelgroep: vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Zij krijgen elke 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje om (voorstadia van) baarmoederhalskanker tijdig te kunnen ontdekken.

Standaard bloedonderzoek bij zwangere vrouwen

Doelgroep: zwangere vrouwen rond de 12e week van de zwangerschap. Bij hen wordt bloedonderzoek gedaan naar infectieziekten (onder andere hiv) en de rhesusfactor van het kindje.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Doelgroep: mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar. Zij krijgen iedere 2 jaar een buisje thuisgestuurd om daarmee een beetje ontlasting te verzamelen. Dit wordt onderzocht op bloedsporen.

Prenatale screening op Downsyndroom (combinatietest)

Doelgroep: Zwangere vrouwen tussen de 9e en 14e week van de zwangerschap. Zij kunnen door een bloedonderzoek en echo laten onderzoeken hoe groot de kans is dat hun ongeboren kind Downsyndroom heeft. De basisverzekering vergoedt de kosten van deze combinatietest alleen als de moeder 36 jaar of ouder is of een indicatie voor het onderzoek heeft.

20-weken echo

Doelgroep: zwangere vrouwen tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap. Met een echo wordt onderzocht of het ongeboren kind een open ruggetje of een andere aangeboren lichamelijke aandoening heeft.

Neonatale screening (hielprik)

Doelgroep: pasgeboren baby's in de 1e week na de geboorte. Zij krijgen een hielprikje om te zien of zij bepaalde ernstige aandoeningen, zoals aandoeningen aan de schildklier of een bloedziekte hebben.

Neonatale gehoorscreening

Doelgroep: baby's kort na de geboorte. Met een gehoortest wordt gekeken of het gehoor goed genoeg is voor een normale taal- en spraakontwikkeling.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

21-06-2016

Stuur door aan een vriend