Wie kan om euthanasie vragen?

Antwoord:

Euthanasie kan alleen plaatsvinden op verzoek van de patiënt. Een voorwaarde hierbij is dat de patiënt zelf wilsbekwaam is of een wilsverklaring heeft opgesteld. De patiënt kan bijvoorbeeld in de wilsverklaring aangeven dat hij euthanasie wil laten uitvoeren bij een vergevorderd stadium van een terminale ziekte.

Euthanasieverzoek van minderjarigen

  • Een minderjarige kan vanaf 12 jaar zelf een verzoek om euthanasie doen. Tot 16 jaar is daarvoor wel instemming van de ouders of voogd nodig.
  • Jongeren van 16 en 17 jaar nemen de beslissing in eerste instantie zelf. Artsen moeten de ouders wel altijd bij het besluit betrekken.
  • Vanaf 18 jaar kan iemand zelf om euthanasie vragen. De arts hoeft de ouders of verzorgers niet bij het verzoek te betrekken.

Euthanasieverzoek van patiënten met dementie

In sommige gevallen kunnen artsen een euthanasieverzoek van een patiënt met dementie inwilligen. Dit kan bijvoorbeeld als een wilsbekwame, dementerende patiënt een verzoek doet bij de arts en hij of zij aan de zorgvuldigheidseisen voldoet.

Euthanasieverzoek van naasten

Euthanasie kan niet plaatsvinden op verzoek van familieleden of vrienden. Wel kunnen familieleden de wilsverklaring van de patiënt onder de aandacht brengen van de arts. 

Euthanasieverzoek van patiënten uit het buitenland

Een patiënt die in het buitenland een behandeling volgt, kan niet naar Nederland komen voor euthanasie. De arts die de euthanasie uitvoert, moet namelijk voldoen aan zorgvuldigheidseisen uit de wet. Om te kunnen beoordelen of het verzoek hieraan voldoet, moeten de arts en de patiënt een behandelrelatie hebben.

Uitvoering euthanasieverzoek

Een arts kan pas op een euthanasieverzoek ingaan als hij vindt dat hij aan de zorgvuldigheidseisen uit de Euthanasiewet kan voldoen. Een arts is niet verplicht aan euthanasie mee te werken. Voor meer informatie: Euthanasie en de wet.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

31-10-2016

Stuur door aan een vriend