Wie worden als wettelijke erfgenamen aangemerkt?

Antwoord:

Dat ligt aan de persoonlijke situatie van de (toekomstige) erflater. Als iemand getrouwd is en geen kinderen heeft, is zijn echtgenoot de enige erfgenaam.

Heeft iemand een echtgenoot en kinderen? Dan erft zijn echtgenoot eerst alles. De kinderen krijgen een geldvordering ter waarde van hun erfdeel op de echtgenoot.

Is de erflater niet getrouwd en heeft hij wel kinderen? Dan zijn de kinderen de erfgenamen en krijgen zij elk een gelijk deel van het geld en de spullen van de overledene.

Heeft de erflater geen echtgenoot en geen kinderen? Dan erven de ouders, de (half)broers en zussen zijn bezittingen. Als zij al eerder zijn overleden, worden het hun kinderen.

Heeft een erflater geen echtgenoot en geen kinderen, geen broers of zussen? Dan zijn de grootouders erfgenaam. Zijn zij al gestorven? Dan zijn hun kinderen (ooms, tantes, neven en nichten) de rechtmatige erfgenamen.

De erfgenamen worden in groepen onderverdeeld:

  • groep 1: de echtgenoot (of geregistreerd partner) en de kinderen;
  • groep 2: ouders, broers en zussen;
  • groep 3: grootouders;
  • groep 4: overgrootouders.

Zolang er in de ene groep nog een erfgenaam is, komt een volgende groep niet aan bod. Als er in geen van de vier groepen erfgenamen zijn, dan gaat de erfenis naar de Staat der Nederlanden.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

15-09-2014

Stuur door aan een vriend