Worden de prestaties van mijn kind op de basisschool vastgelegd en heb ik recht op inzage?

Antwoord:

Ja, de basisschool legt de prestaties van uw kind vast en u mag deze gegevens inzien. Er zijn verschillende manieren waarop de school de prestaties van uw kind kan bijhouden. De leerkracht van uw kind kan u hierover alles vertellen.

Leerlingvolgsysteem

Veel scholen gebruiken een leerlingvolgsysteem. Met dit systeem meet de school regelmatig de vorderingen van uw kind. Het systeem wordt gebruikt om het onderwijs goed af te stemmen op uw kind. De Inspectie van het Onderwijs mag de gegevens uit het leerlingvolgsysteem inzien om de onderwijskwaliteit van de school te kunnen beoordelen.

Rapport

Op de meeste basisscholen krijgt een kind 3 keer per jaar een rapport. Scholen kunnen per vak een cijfer geven, maar er zijn ook scholen die in woorden beschrijven hoe het met uw kind gaat. Het rapport is bestemd voor de ouders of verzorgers. Als ouders zijn gescheiden, hebben beide ouders het recht om het rapport in te zien.

Onderwijskundig rapport

Wanneer uw kind de basisschool (tussentijds) verlaat, maakt de school een onderwijskundig rapport. In dit rapport staat informatie over de resultaten en vorderingen van een leerling. Het kan ook een schooladvies bevatten.

Informatieplicht en privacy

Informatie over de informatieplicht en privacy vindt u op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

12-10-2015

Stuur door aan een vriend