Wordt een afgewezen asielzoeker Nederland uitgezet?

Antwoord:

Is de aanvraag voor een verblijfsvergunning afgewezen? Of heeft een asielzoeker zijn aanvraag ingetrokken? Dan moet een asielzoeker Nederland verlaten. Daarvoor heeft hij 28 dagen de tijd. In die periode krijgt de asielzoeker nog geld en onderdak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Terugkeer

Een asielzoeker is zelf verantwoordelijk voor zijn vertrek. Lukt het hem niet om een reisdocument te krijgen bij zijn ambassade of consulaat? Dan kan Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) namens hem bemiddelen. Daarvoor moet een vreemdeling bij DT&V een bemiddelingsverzoek indienen. DT&V kan ook een ticket boeken of geld geven voor de terugreis van de vreemdeling. Niet alle landen werken mee aan de terugkeer van vreemdelingen. In die gevallen is uitzetting niet mogelijk.

Buitenschuldvergunning

Kan een vreemdeling inderdaad niet terugkeren? Dan stuurt DT&V een advies aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Meestal kent de IND dan een buitenschuldvergunning toe. Daarmee kan de vreemdeling (tijdelijk) in Nederland verblijven.

Terugkeerprojecten

Om de terugkeer van vreemdelingen te stimuleren, heeft de overheid verschillende projecten opgezet. Deze bieden hulp in Nederland of in het land van herkomst. Bijvoorbeeld bij het opzetten van een onderneming of scholing. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en andere organisaties voeren de terugkeerprojecten uit. Op de website Infoterugkeer.nl leest u meer over ondersteuning bij de terugkeer van vreemdelingen.

Gedwongen vertrek

Vertrekt een vreemdeling niet, dan kan hij gedwongen worden om te vertrekken. Vreemdelingenbewaring kan hier een onderdeel van zijn. Hierbij wordt de vreemdeling vastgezet, met het oog op uitzetting.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-11-2015

Stuur door aan een vriend