Zijn er aanpassingen en hulpmiddelen voor leerlingen met dyslexie?  

Antwoord:

Ja, voor leerlingen met dyslexie zijn verschillende aanpassingen en hulpmiddelen beschikbaar. De scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs bepalen zelf welke middelen ze inzetten en hoe ze leerlingen met dyslexie begeleiden.

In het basisonderwijs hebben leerlingen met dyslexie recht op aanpassingen bij de Citotoets. Verder kunnen deze leerlingen extra hulpmiddelen krijgen op basis van een dyslexieverklaring of het advies van een orthopedagoog of psycholoog. In het zorgplan van de basisschool staat welke methoden en middelen de school gebruikt voor dyslectische leerlingen.

Een middelbare school kan op verschillende manieren rekening houden met dyslectische leerlingen:

  • Ze kunnen vaker een mondelinge toets krijgen.
  • Ze kunnen extra examentijd krijgen.
  • Ze kunnen gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een daisyspeler of een computer met spellingcontrole.
  • Ze kunnen extra begeleiding krijgen bij lezen, spelling of taal. Dit gebeurt vaak in samenwerking met een onderwijsbegeleidingsdienst of een remedial teacher.

Om voor hulpmiddelen op school in aanmerking te komen hebben leerlingen in het voortgezet onderwijs een dyslexieverklaring nodig. De verklaring beschrijft welke belemmeringen de dyslexie veroorzaakt en welke hulpmiddelen nuttig kunnen zijn. Alleen een erkende psycholoog of orthopedagoog, gespecialiseerd op het gebied van leerstoornissen, kan een dyslexieverklaring afgeven.

Meer informatie over aanpassingen en hulpmiddelen bij dyslexie kunt u vinden bij het Steunpunt Dyslexie.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

07-11-2016

Stuur door aan een vriend