Tips ter voorkoming dierenleed bij afsteken vuurwerk

Er zijn mensen die ervan genieten om particulier vuurwerk af te steken. Maar mogelijk nog meer mensen vinden vuurwerk vooral overlast voor mens en dier en vinden dat het milieuschade geeft,  waaronder rommel op straat, gevaarlijke situaties voor mens en dier, angstige gevoelens bij mensen en dieren en luchtverontreiniging. Om de overlast te beperken, gelden er nu strikte regels. Zo mag vuurwerk alleen tussen 31 december vanaf 10.00 tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken.

Het is voor eigenaren van gezelschapsdieren en beheerders van dierenopvanglocaties echter niet mogelijk om de dieren tegen deze geluidshinder te beeschermen. Zo moeten veel dieren dagelijks naar buiten, een hond moet nu eenmaal een paar keer per dag worden uitgelaten. Daarnaast hebben katten en honden een dusdanig goed gehoor dat het geluid ook binnenshuis oorverdovend is. Daarnaast lopen er jaarlijk katten en honden weg door de schrik van een onverwacht harde knal.

Om bij vuurwerk dierenleed bij huisdieren zoveel mogelijk te voorkomen, verwijzen wij graag naar enkele handige tips van de Dierenbescherming:

  • laat uw hond op oudejaarsnacht voor 22.00 uur aangelijnd uit
  • houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn
  • zorg dat het huisdier zijn naamkokertje om heeft of dat het is gechipt
  • is het dier bang voor vuurwerk, haal dan wat kalmeringstabletten bij de dierenarts
  • zorg dat er tijdens het afsteken van vuurwwerk tenminste één huisgenoot bij de dieren blijft. Ga dieren niet troosten, het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is. Het best is het angstige gedrag van het dier te negeren en zo normaal mogelijk gedrag te vertonen
  • houd u zelf strikt aan de toegestane tijden voor het afsteken van vuurwerk en koop siervuurwerk in plaats van knalvuurwerk
  • vergeet ook niet de eerste dagen van het nieuwe jaar extra voorzichtig te zijn met het uitlaten van de hond; dit met het oog op overgebleven vuurwerk. En houd extreem angstige katten nog even binnen. Wanneer u klachten heeft over vuurwerk (regels met betrekking tot verkoop), dan kunt u contact opnemen met de gemeente en politie. Misbruik van vuurwerk naar dieren toe kunt u melden bij het Meldpunt Dierenmishandeling (0900 2021210) van de Dierenbescherming, of bij de politie.