Bestemmingsplan De Bulders

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heeze-Leende maken bekend dat de gemeenteraad op 13 februari 2017 het bestemmingsplan ‘De Bulders’ gewijzigd heeft vastgesteld. Tevens hebben burgemeester en wethouders in de vergadering van 7 februari 2017 het besluit hogere grenswaarde Buldersweg 14 en 16 vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan ‘De Bulders’ heeft betrekking op de ontwikkeling van een woningbouwlocatie voor maximaal 350 nieuwe woningen en de aanleg van een randweg. Het plangebied ligt aan de zuidrand van de kern Heeze. De randweg volgt bij benadering de bestaande wegen Oudenmolen en Buldersweg. Het toekomstige woongebied De Bulders wordt ingesloten door de nieuwe randweg en de bestaande kern Heeze.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘De Bulders’ heeft van 29 september 2016 tot en met 9 november 2016 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn zienswijzen ingediend die deels geleid hebben tot wijziging van het plan. Ook zijn er enkele ambtshalve wijzigingen aangebracht. De wijzigingen zijn beschreven in de nota van zienswijzen, die als bijlage bij de plantoelichting is gevoegd.

Besluit hogere grenswaarde

Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd om de akoestische effecten van de aanleg van de randweg inzichtelijk te maken. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat bij een aantal bestaande woningen aan de Leenderweg, Oudenmolen en Muggenberg de geluidbelasting toeneemt met 2 dB of meer. Er is dus sprake van een reconstructie van een weg als bedoeld in de Wet geluidhinder. Dit betekent dat er maatregelen moeten worden genomen om het reconstructie-effect ongedaan te maken.

Deze maatregelen zien toe op een geluidarme wegverharding. Met een geluidarme wegverharding kan bij de meeste bestaande woningen de geluidbelasting worden teruggebracht tot de waarde voor reconstructie.

Een uitzondering op het bovenstaande zijn de woningen ter hoogte van de Buldersweg 14 en 16. Uit het onderzoek blijkt dat het hier niet mogelijk is om de gevelbelasting terug te brengen tot de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Teneinde de geluidsbelasting op deze woningen zoveel mogelijk te beperken wordt langs de randweg ter hoogte van deze woningen een geluidscherm aangelegd van 71 meter lang en 1 meter hoog. Desondanks overschrijdt de geluidsbelasting op de verdieping van de woningen Buldersweg 14 en 16 de voorkeursgrenswaarde met maximaal 3 dB. Burgemeester en wethouders staan deze overschrijding toe middels de toekenning van een hogere grenswaarde.

Inzien

Het vastgestelde bestemmingsplan is digitaal raadpleegbaar via de gemeentelijke viewer en www.ruimtelijkeplannen.nl . Het besluit hogere grenswaarden is hier onder te downloaden.