Totaaloplossing verkeersproblematiek

In 2007 heeft de gemeente een onderzoek laten doen naar mogelijke oplossingen voor de verkeersproblemen in Heeze-Leende. Op basis van dit onderzoek kiest de gemeente heel duidelijk voor sturing van het verkeer langs één centrale as. Deze as zou kunnen lopen van de afslag A2 bij Zevenhuizen tot de Somerenseweg. Deze centrale as wordt een 80 km weg. Alle overige wegen worden ingericht als 30 of 60 km weg. Hierdoor zal het doorgaande verkeer door de woonkernen sterk afnemen. Gezien de grootte en de impact van deze aanpak is de tijdshorizon van dit project gesteld op 2020. 

De gemeenteraad heeft in maart 2008 de voorkeur uitgesproken om scenario 2 verder uit te werken, met voor de korte termijn scenario 1b. Na afronding van de verkenning zijn (vanuit bewonersgroepen) aanvullingen op de scenario’s gekomen en deelvarianten ontstaan. Ook zijn nieuwe inzichten ontstaan over de aansluiting Valkenswaard op de A2 en de verbinding van de provinciale weg N396 tussen Valkenswaard en Leende (mede in relatie tot het vraagstuk voor de N69).

De gemeente Heeze-Leende heeft in 2010 besloten om niet direct de voorkeursvariant verder uit te werken, maar eerst de effecten van de aanvullende varianten en nieuwe inzichten middels een nieuwe verkenning in beeld te brengen. Het doel van deze verkenning was het in beeld brengen, uitwerken en vergelijken van de tracévarianten voor de nieuwe verbinding (Valkenswaard – aansluiting A2 bij Zevenhuizen– Someren) op het grondgebied van de gemeente Heeze-Leende. Hierbij dienden de varianten te worden getoetst aan de doelstellingen van de wegverbinding om het oplossend vermogen in beeld te brengen. Uiteindelijk is op basis van deze verkenning de keuze gemaakt om variant 2b als voorkeurstracé aan te duiden.
Dit voorkeurstracé kunt u hieronder downloaden. Ook kunt u de "Verkenning wegverbinding Valkenswaard-Leende-Someren" hieronder downloaden.

Naar aanleiding van de verkenningen heeft de gemeente ook een uitvoeringsprogramma Infrastructuur gemaakt. Dit uitvoeringsprogramma actualiseert de gemeente eens per twee jaar.