AKJ, vertrouwenspersonen in de jeugdhulp
Alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben volgens de Jeugdwet recht op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Daarvoor kunnen zij terecht bij het AKJ – vertrouwenspersonen in de jeugdhulp.
Onder jeugdhulp vallen alle vormen van professionele jeugdhulp zowel hulp thuis als hulp bij uithuisplaatsing, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming, hulp van de gemeente of het CJG.
Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van het AKJ is gratis en onafhankelijk. De vertrouwenspersonen van het AKJ zijn niet in dienst van gemeenten, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of een jeugdhulpaanbieder.
Wat kan de vertrouwenspersoon voor jou doen?
Het kan gebeuren dat je ontevreden bent over de jeugdhulp die je krijgt. Als je er niet uitkomt met je hulpverlener, de consulent van het Toegangsteam Jeugd of het CJG, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Allereerst luisteren zij naar jouw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon je verhaal altijd serieus nemen. Zij of hij informeert je over je rechten en geeft advies. Ook kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het opstellen van een klachtbrief en bij een gesprek met je hulpverlener, het Toegangsteam Jeugd of het CJG.
Zo bereik je het AKJ
- Bel naar 088 – 555 1000
- Stuur een e-mail
- Chat met een vertrouwenspersoon via de website van AKJ. De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.