Wees voorbereid
De overheid en het bedrijfsleven doen al veel om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Maar u kunt zelf ook veel doen om incidenten te (helpen) voorkomen of de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken.
Crisis.nl
Op de website crisis.nl leest u wat te doen bij een incident. Tijdens noodsituaties kunt u kijken hoe u anderen kunt helpen. Indien van toepassing kunt u foto's of filmpjes maken die autoriteiten een beter beeld geven van de situatie.
Wat doet u bij...
- Brand?
Brand. Iets waaraan we liever niet denken. Een kleine brand kan al binnen 3 minuten uitgroeien tot een dodelijke brand. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken. - Overstroming?
Nederland is een waterrijk land. Als overheid doen wij er alles aan om het risico op hoge waterstanden, dijkdoorbraken en overstromingen zo klein mogelijk te houden. Toch kan het voorkomen dat u met een overstroming te maken krijgt. - Paniek in een menigte?
Paniek in een menigte kan ontstaan op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Iedereen wil tegelijk weg. Hierdoor kunnen mensen onder de voet worden gelopen. - Uitval van drinkwater?
Drinkwater is van levensbelang. Verstoring van de drinkwatervoorziening kent twee scenario’s: door uitval van de drinkwaterlevering en door besmetting van de drinkwatervoorziening. - Uitval van elektriciteit?
TV kijken. Uw mobiele telefoon opladen. De lampen aandoen als het donker wordt. Elektriciteit gebruiken is de normaalste zaak van de wereld. Toch kan de elektriciteit door kortsluiting of een kabelbreuk uitvallen. - Een ziektegolf?
Veel verschillende virussen kunnen uw gezondheid bedreigen. Als we te maken hebben met een besmettelijke ziekte die veel mensen treft, dan spreken we dan van een ziektegolf of epidemie. U kunt met behulp van eenvoudige maatregelen de kans op besmetting verkleinen.
Wilt u meer weten wat u kunt doen om voorbereid te zijn op verschillende risico’s? Ga dan naar de website van Veiligheidsregio IJsselland.