De scheidingswijzer: waar gooi ik mijn afval weg?

De gemeente Olst-Wijhe en ROVA zijn dit jaar gestart met de actie Terugwinnaars. Samen met inwoners willen we ervoor zorgen dat afval weer grondstof wordt. De regels voor het scheiden van pmd zijn de afgelopen jaren nog wel eens veranderd. We hebben hierover meerdere vragen ontvangen van inwoners. Mark de Weerd, woordvoerder van ROVA geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Mag piepschuim bij het pmd?

“Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons, het gaat hierbij om verpakkingsmateriaal uit het huishouden. Piepschuim hoort hier niet bij en verstoort het verwerkingsproces doordat het vaak bij inzameling in kleine stukjes uiteenvalt. Grote stukken piepschuim mag je gratis inleveren bij de milieustraat in Raalte of Zwolle. Kleine stukken piepschuim mogen bij het restafval.”

Mag je plastic verpakkingen met etensresten bij het pmd gooien?

“Een goede vraag. Bij het scheiden van pmd is het belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn, hierbij is schraapleeg voldoende. Een yoghurtbakje grondig afwassen of omspoelen is dus niet nodig. Dit gebeurt in de recyclingfabriek. Je kunt wel helpen door aluminium afdekfolies van van de verpakking te trekken. Dit is vaak ander materiaal dan de rest van de verpakking en de sorteerinstallatie kan dit niet goed scheiden als het aan elkaar zit.”

Koffieverpakkingen haal ik uit elkaar. Het papier ervan stop ik in de blauwe container en het zilverfolie bij het pmd. Waar laat ik verpakkingen die bestaan uit plastic en papier/karton en niet goed uit elkaar te halen zijn?

“Wat fijn dat je de koffieverpakkingen uit elkaar haalt. Het is goed om de verschillende materialen zo veel mogelijk van elkaar te halen, hierdoor kan er meer worden gerecycled. Een voorbeeld waar dat niet zo makkelijk gaat is een doos diepvriesspinazie. Deze verpakking bestaat uit karton met aan de binnenkant een plastic laag. Dit hoef je niet van elkaar te scheiden en mag bij het oud papier en karton. Het is ook de verantwoordelijkheid van de producent om verpakkingen te maken die goed te recyclen zijn.” 

Mogen chipszakken bij het pmd?

“Plastic verpakkingen met een opgedampt aluminiumlaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor pmd. Het is een verpakkingen van (grotendeels) plastic uit het huishouden en mag dus volgens de regels in de pmd-container. Helaas is de techniek nog niet zo ver dat we het plastic en aluminium van elkaar kunnen scheiden. De chipszakken worden dan ook niet gerecycled. Ze blijven in de sorteerinstallatie aan het einde van het proces over bij de materialen die niet te verwerken zijn.” 

Waar laat ik elektrische apparaten?

“Onze voorloper komt bij de controles ook elektrische apparaten in de pmd-containers tegen”, vertelt Mark. “Dit hoort hier niet in thuis, want het is geen plastic- metaal- of drankverpakking. Het weggooien van (kleine) elektrische apparaten met een accu of batterij bij pmd vormt ook een serieus brandgevaar. Bij het inzamelen wordt pmd in elkaar gedrukt. Zo past er meer in een vuilniswagen. Als een batterij daarbij beschadigt, kan die spontaan in brand vliegen. Gelukkig kun je elektrische apparaten op verschillende plekken in de gemeente Olst-Wijhe gratis wegbrengen.” 

  • Voor batterijen geldt: waar je ze koopt, kun je ze ook weer kwijt. Er zijn dus heel veel punten waar je je lege batterijen kunt inleveren.
  • Kleine elektrische apparaten zoals elektrische tandenborstels, elektrisch geraadschap, mobiele telefoons of toetsenborden kun je onder andere kwijt in inleverbakken bij de supermarkten in Wijhe en Olst, de Kringloop, de kinderboerderij in Wijhe en de bouwmarkten. Meer inleverpunten vind je op www.wecycle.nl.
  • Een groot elektrisch apparaat (zoals koelkast, vriezer of wasdroger) dat nog goed werkt kun je misschien nog wel verkopen. Goed voor het milieu én de portemonnee. Een andere optie is het apparaat inleveren bij de kringloopwinkel. Is het apparaat kapot, of heeft het een slecht energielabel? Dan kan je het het beste inleveren bij de milieustraat.
  • Koop je een nieuw elektrisch apparaat? Je kunt een oud of kapot apparaat gratis inleveren bij de winkel als je een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling. Neem je oude apparaat mee naar de winkel als je een nieuwe koopt,  of laat het meenemen als het nieuwe apparaat bij je wordt thuisgebracht. Dit kan ook bij online aankopen.

Waar laat ik luiers?

“Luiers zijn geen verpakking, dus mogen ze niet in de pmd-container. En het is natuurlijk ook geen groente-, fruit- of tuinafval, dus horen ze ook niet in de gft-container. Luiers horen bij het restafval.”  

Wat moet ik doen bij twijfel?

“Bij twijfel is mijn advies om even een kijkje te nemen op www.rova.nl/scheidingswijzer”, vertelt Mark. “Via de zoekbalk op de website kom je er snel achter waar je het afval moet weggooien. Heel veel van ons afval kunnen we nog goed recyclen. Twijfel je nog of vind je geen antwoord op je vraag? Dan kun je het afval het beste bij het restafval gooien, op die manier vervuil je de grondstoffen niet.”

Bijna iedereen kan een verschil maken op het gebied van afval scheiden. Thuis, op het werk of in je omgeving. Waarin maak jij het verschil? Heb jij een goede tip om gemakkelijker afval te scheiden of afval dat in het pmd thuishoort te herkennen? En wil je deze tip graag delen met anderen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Wie weet staat jouw tip straks uitgelicht in de Huis aan Huis Reklamix.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen