U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Van de gemeenteraad: hoe werkt de gemeenteraad?

In deze rubriek ‘Van de gemeenteraad’ plaatsen we informatie van en over de gemeenteraad. Wat doet de gemeenteraad nu precies en hoe worden besluiten genomen? Hoe heb je als inwoner daar invloed op? Hoe bereidt een raadslid zich voor op het nemen van een besluit?

Hoe werkt de raad?

De raadsleden vertegenwoordigen de belangen van de inwoners. Het is dus belangrijk voor hen dat ze weten hoe de Olst-Wijhenaren denken over diverse onderwerpen die van invloed zijn op de leefbaarheid in de woon- en leefomgeving. Spreek hen dan ook vooral aan. Op straat, maar ook via de vergaderingen die de raad houdt. In de raadsvergadering worden belangrijke lokale zaken besproken en wordt hierover gestemd. Een voorstel wordt aangenomen bij een meerderheid van stemmen.

 

BOB-model

Nee, dit is geen kapsel, maar de manier waarop de gemeenteraad vergadert 😊. De gemeenteraad vergadert altijd op maandagavond, gemiddeld elke twee weken. Dan worden dus de besluiten genomen. Dit gaat in maximaal drie fasen, volgens het BOB-model.

 

  • Beeldvormend. Een rondetafelgesprek waarbij raadsleden zoveel mogelijk informatie willen krijgen over een actueel onderwerp. Hierbij kunnen ook inwoners meepraten. Vaak gaat het hierbij om onderwerpen met grote maatschappelijke gevolgen of waarbij verschillende belangen en opvattingen spelen.
  • Oordeelsvormend. Dit is de bijeenkomst waarin de raadsleden met elkaar discussiëren. Ze wisselen hun standpunten uit en proberen elkaar te beïnvloeden.
  • Besluitvormend. Dit is de officiële raadsvergadering onder leiding van de burgemeester. De onderwerpen die hierin aan de orde komen, zijn dan meestal al besproken in de beeldvormende of oordeelsvormende bijeenkomsten.

 

 

Meespreken en inspreken

Bij de raadsvergaderingen kun je meespreken en/of inspreken. Is dat dan niet hetzelfde zul je misschien denken? Nee, dat is het niet. Bij een beeldvormende bijeenkomst van de gemeenteraad kun je meespreken. In deze bijeenkomst spreekt de raad over voorstellen die een grote maatschappelijke impact hebben. De raad wil een goed beeld vormen van de verschillende belangen en opvattingen. In deze bijeenkomst kun je in een informele setting meepraten met de raad. Als je dat wilt, kun je na aanmelding plaatsnemen aan de raadstafel. Een onafhankelijke gespreksleider is voorzitter van deze bijeenkomst. Namens iedere raadsfractie zit één raadslid of burgerlid aan tafel.

 

Inspreken is mogelijk in de oordeelsvormende bijeenkomst. Dit kan over onderwerpen die niet in een beeldvormende bijeenkomst zijn behandeld. Je kunt ook inspreken over onderwerpen die niet op de agenda staan. Het inspreken mag maximaal 5 minuten duren. De raadsleden nemen de informatie tot zich en kunnen een verduidelijkende vraag stellen. Het is niet de bedoeling dat er een discussie met de raadsleden ontstaat.

 

Tijdens de besluitvormende raadsvergadering is er geen mogelijkheid tot meespreken en inspreken.

 

Vragen?

Vragen over het werk van de raad of over onderwerpen die op de agenda staan? Neem dan contact op via het mailadres van de griffie of kijk op de website van de Gemeenteraad Olst-Wijhe.

 

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen