U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Judith Compagner en Johan van der Zee, ‘externe voorzitters’ raadsbijeenkomsten

De besluitvorming van de raad gebeurt in maximaal drie fases: beeldvormend, oordeelsvormend en besluitvormend. De beeldvormende bespreking is een ‘ronde tafelgesprek’ waarbij raadsleden zoveel mogelijk informatie willen krijgen over een actueel onderwerp. Hierbij kunnen ook inwoners meepraten. Vaak gaat het hierbij om onderwerpen met grote maatschappelijke gevolgen of waarbij verschillende belangen en opvattingen spelen. In de oordeelsvormende bespreking discussiëren de raadsleden met elkaar, wisselen standpunten uit en proberen elkaar te beïnvloeden.

In de besluitvormende vergadering neemt de raad formeel de besluiten. De burgemeester zit de besluitvormende vergadering voor. De andere twee bijeenkomsten worden geleid door de externe voorzitters, Judith Compagner en Johan van der Zee. Judith en Johan doen dit sinds begin 2019. Ze vertellen over hun motivatie om deze rol in te vullen.

Judith Compagner

“Twee en een half jaar geleden zocht de gemeente Olst-Wijhe externe voorzitters voor zijn raadsbijeenkomsten. Vier belangrijke redenen waren voor mij aanleiding om te solliciteren. Allereerst houd ik me in mijn dagelijkse werk als leidinggevende bij de provincie Overijssel onder meer bezig met bestuurlijke vernieuwing. Bijeenkomsten van de raad laten voorzitten door voorzitters die geen lid zijn van diezelfde raad, vind ik zo’n mooi staaltje van vernieuwing. Op de tweede plaats is de liefde voor politiek mij met de paplepel ingegoten. Ten derde heb ik veel plezier beleefd aan mijn rol als (in)formateur in Ommen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen; als onafhankelijke voorzitter stond ik boven de partijen. En ten slotte misschien wel de belangrijkste reden: ik vind het geweldig om op deze manier mijn maatschappelijke steentje bij te dragen aan onze gemeente.”

Johan van der Zee

“Het voorzitterschap van de verschillende bijeenkomsten vind ik erg boeiend om te doen. Er spelen veel maatschappelijke thema’s waar keuzes over gemaakt worden. Als voorzitter sta je dichtbij het proces om tot de goeie afweging te komen. Met name het betrekken van inwoners en organisaties in het meedenken in de beeldvormende bijeenkomsten is belangrijk. Ik hoop dat we na corona daar een impuls aan kunnen geven door bijvoorbeeld op locatie de gesprekken aan te gaan. Ook het voorzitten van de oordeelsvorming levert steeds meer debat op in de raad en dat draagt ook bij tot een zorgvuldig oordeel en besluitvorming. Ik ben opgegroeid in een maatschappelijk actief en betrokken gezin. Met onder andere dit voorzitterschap breng ik dat tot uitdrukking en dat is elke keer weer een uitdaging!”

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen