U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Gemeenteraad akkoord met locatie SPOC voor kindcentrum Wijhe

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft afgelopen maandagavond gesproken over het toekomstige onderwijs in Wijhe en Boerhaar. De raadsleden wisselden hun standpunten uit en ze spraken ook over zorgen met betrekking tot deze belangrijke ontwikkeling. De toekomstige plek voor de gefuseerde scholen van mijnplein en De mare is de SPOC-locatie. SPOC staat voor Sport Onderwijs Cultuur. En daarmee de juiste plek voor het nieuwe kindcentrum, waarin de twee basisscholen en kinderopvang de Bieënkorf gaan samenwerken.

De raad is unaniem akkoord gegaan met de plannen voor het nieuwe kindcentrum. De beslissing over de benodigde investering van 10,4 miljoen wordt op 5 juli genomen bij de besluitvorming over de kadernota. De raad gaf aan het belangrijk te vinden dat dit budget niet overschreden gaat worden. De raad uitte verder zorgen over de leefbaarheid op de Boerhaar waar straks de school zal verdwijnen. Ook de consequenties die dit kan hebben voor buurthuis Pinokkio worden zwaar gevoeld. De raadsleden benadrukten ook nog het belangrijk te vinden dat er oog blijft voor veiligheid en kleinschaligheid.

Onderzoek digitale dienstverlening

Tijdens de raadsvergadering kwam ook het onderzoek van de Rekenkamercommissie Olst-Wijhe over de digitale dienstverlening van de gemeente aan bod. Daaruit blijkt dat de gemeente aansluit bij de landelijke richtlijnen. Het nog verder digitaliseren van de dienstverlening kan een efficiency-voordeel opleveren. Dat zijn een aantal belangrijke conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek. Daarnaast concludeert de commissie dat samenwerking, onder andere met Deventer en Raalte de gemeente helpt in de uitvoering. Belangrijke conclusie is ook dat Olst-Wijhe voldoet aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van digitale toegankelijkheid en dat goede dienstverlening centraal staat.

Aanbevelingen

De Rekenkamercommissie geeft een aantal aanbevelingen over onder andere het beter in beeld brengen van de klanttevredenheid. Daarnaast zegt de commissie dat de gemeente een bewustere afweging zou kunnen maken in de kanalen (balies, website e.d.) waarlangs de inwoners diensten kunnen afnemen. En daarbij zou nog beter gebruik gemaakt kunnen worden van de digitale mogelijkheden. Een specifieke aanbeveling voor de raad is te zorgen dat het ambitieniveau van de gemeente ook zichtbaar wordt in de uitvoering. Hier kon de raad zich in vinden.

Motie over wind

CDA, VVD en PvdA dienden tijdens de raadsvergadering een motie in over windenergie. De motie roept het college op initiatieven voor wind (inclusief de gebiedsprocessen hiervoor) niet eerder te laten starten dan 1 januari 2023. De motivering hiervoor is dat het belangrijk is om de uitkomsten van een onderzoek van het RIVM naar gezondheidseffecten van windturbinegeluid, en een uitspraak van de Raad van State over de geluidsnorm voor windturbines, af te wachten. De fracties van GroenLinks en D66 stemden tegen de motie, Gemeentebelangen voor. Samen met de indieners was dit een ruime meerderheid.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen