U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Beeldvormende raadsbijeenkomst

De gemeenteraad van Olst-Wijhe vergadert sinds kort op een andere wijze. Doel is het stimuleren van de inbreng van inwoners en organisaties bij het besluitvormingsproces en meer ruimte te geven aan het debat in de raad. Daarom gaan gaat de raad over onderwerpen met veel maatschappelijke impact beeldvormende en oordeelsvormende raadsbijeenkomsten organiseren. Deze raadsbijeenkomsten gaan vooraf aan de besluitvormende raadsvergadering.
Om de dialoog en het debat tijdens de beeldvormende en oordeelsvormende fase van het besluitvormingsproces goed te faciliteren zullen deze vergaderingen worden voorgezeten door externe voorzitters. De bijeenkomsten van de gemeenteraad vinden plaats op maandagavond tussen 20.00 en 23.00 uur in het gemeentehuis in Wijhe.

Doel Beeldvormende raadsbijeenkomst:

Raadsleden krijgen een goed beeld van het onderwerp en voldoende informatie om zich een oordeel te kunnen vormen en een standpunt in te nemen met betrekking tot het voorstel. Meesprekers voelen zich gehoord.

Deelnemers:

Eén lid per fractie,  belanghebbenden/meesprekers, portefeuillehouder (alleen om desgewenst toelichting te geven), ambtenaren, griffier.

Rol raadslid:

Raadsleden luisteren en stellen verhelderende vragen (uitdrukkelijk geen debat).

Voorzitterschap:

Externe voorzitter als gespreksleider.

Onderwerpen:

Voor raadsvoorstellen die zich daarvoor lenen c.q. waar dit noodzakelijk is, onderwerpen op initiatief van de raad zelf, het college, inwoners of organisaties.

Spreekrecht:

Inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om mee te praten, zowel gericht als via website en informatierubriek.

Vorm:

Rondetafelgesprek, dialoog, workshop, hoorzitting, expertmeeting, presentatie.

Locatie:

Eventueel op locatie.

Resultaat:

Aan het eind van de bijeenkomst wordt op voorstel van de voorzitter vastgesteld of het onderwerp door kan naar een oordeelsvormende raadsbijeenkomst.

Overige besluitvormingsfases:

Lees meer over de oordeelsvormende raadsbijeenkomst en de besluitvormende raadsvergadering.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen