U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Vestiging voorlopig voorkeursrecht ex artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten op gronden in Wijhe

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe maakt op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat het bij besluit van 10 december 2019 op grond van artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten percelen voorlopig heeft aangewezen als percelen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn. Het betreft vier kadastrale percelen gelegen ten zuiden van De Omloop, ten oosten van de spoorlijn Deventer-Zwolle, ten westen van de Zandhuisweg (Wijhe).

De aangewezen percelen zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale tekening en op de perceelslijst met voorlopig aangewezen gronden, één en ander naar de stand van de openbare registers per 10 december 2019. Deze percelen zijn thans agrarisch in gebruik (conform de vigerende bestemming). Gelet op de woningbouwbehoefte en de uitgevoerde verkenning wordt hier een niet-agrarische bestemming aan toegedacht, namelijk woningbouw (met voorzieningen).

Op deze locatie is in het verleden ook al eens een gemeentelijk voorkeursrecht gevestigd als beoogde woningbouwlocatie. Bij besluit van de gemeenteraad van 5 november 2007 is op de betreffende percelen kadastraal bekend gemeente Wijhe, sectie E nummer 3342, 195, 3486 (ontstaan uit 2977) en 2322 ter waarborging van de gemeentelijke regiefunctie, ter voorkoming van speculatie en prijsopdrijving en ter vergroting van de verwervingsmogelijkheden het voorkeursrecht gevestigd. Deze publiekrechtelijke beperking is voor de percelen kadastraal bekend gemeente Wijhe, sectie E, nummers 3342 en 195 bij collegebesluit d.d. 2 februari 2010 ingetrokken. Voor de percelen kadastraal bekend gemeente Wijhe, sectie E, nummers 3486 (ontstaan uit 2977) en 2322 is deze beperking bij collegebesluit van 26 mei 2009 ingetrokken. Het voorkeursrecht kwam op bovengenoemde percelen bij besluit van het college van burgemeester en wethouders te vervallen omdat er destijds geen bestemmingsplannen of structuurvisie in voorbereiding waren betreffende deze percelen, hetgeen een vereiste was.

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant en geldt voor een termijn van drie maanden (publicatie Staatscourant: 12 december 2019).

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht van artikel 10 Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is verklaard. Dit houdt in dat de eigenaren van de aangewezen gronden en de rechthebbenden op de beperkte rechten, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen verkopen, dit eerst aan de gemeente Olst-Wijhe te koop moeten aanbieden.

Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot verkoop willen overgaan. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Ter inzage

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders ligt tezamen met de daarbij behorende bijlagen, bevattende de kadastrale tekening en een perceelslijst met daarop de voorlopig aangewezen gronden, de namen van de gerechtigden en overige relevante gegevens, met ingang van (13 december 2019) gedurende zes weken ter inzage tijdens de reguliere openingstijden bij de publieksbalie van het gemeentehuis in Wijhe (Raadhuisplein 1) en het Holstohus in Olst (Jan Schamhartstraat 5b). Tevens ligt hier gedurende voornoemde periode het ontwerpraadsvoorstel/-besluit ter inzage. Buiten de reguliere openingstijden is inzage slechts mogelijk tijdens kantoortijden na telefonische afspraak met een medewerker van het team grondzaken/wonen. Zij zijn bereikbaar via 14 0570.

Zienswijzen

Binnen drie maanden na besluitvorming van het college van burgemeester en wethouders, dient de gemeenteraad een besluit tot aanwijzing te nemen ter bestendiging van de voorlopige aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders. Gebeurt dit niet, dan is de voorlopige aanwijzing vervallen. Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van vier weken, ingaande op 13 december 2019 en eindigende op 10 januari 2020, hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de gemeenteraad van de gemeente Olst-Wijhe, Postbus 23, 8130 AA Wijhe. Indien belanghebbenden mondeling hun zienswijzen bekend willen maken dan dienen zij tijdens kantoortijden contact op te nemen met een medewerker van het team grondzaken/wonen voor het maken van een afspraak. Zij zijn bereikbaar via 14 0570.

Bezwaar en beroep tegen de voorlopige aanwijzing

Naast de mogelijkheid om tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad zienswijzen naar voren te brengen staat er tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders ook bezwaar (en eventueel beroep) open. Gedurende een termijn van zes weken, vanaf 13 december 2019 tot en met 24 januari 2020 kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe, Postbus 23, 8130 AA  Wijhe.

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

 

  1. De naam en het adres van de indiener;
  2. De dagtekening;
  3. Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  4. De gronden van het bezwaar.

 

Voorlopige voorziening

Bezwaarden hebben de mogelijkheid om – wanneer zij een spoedeisend belang aanwezig achten – een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zwolle (sector bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle).

Indien de gemeenteraad besluit tot bestendiging van het besluit van het college van burgemeester en wethouders, kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht eveneens bezwaar (en eventueel beroep) instellen tegen dit besluit van de gemeenteraad. Indien belanghebbenden er voor kiezen om reeds bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift op grond van artikel 6 lid 3 Wet voorkeursrecht gemeenten aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het besluit van de gemeenteraad. Dit doet zich voor vanaf het moment dat dit besluit van de gemeenteraad in werking is getreden en hierdoor het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing van de gronden is komen te vervallen.

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u zich op werkdagen richten tot een medewerker van het team grondzaken/wonen van de gemeente Olst-Wijhe via telefoonnummer 14 0570.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen