U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Verantwoord stoken beter voor gezondheid en milieu

In deze tijd van het jaar worden houtkachels veel gebruikt. Wist u dat open haarden, houtkachels en buitenvuren gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en klachten over stank? Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals longpatiënten en mensen met astma, kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

Heeft u een houtkachel/open haard?  Zorg dan dat u verantwoord stookt. Stook bijvoorbeeld alleen droog, onbewerkt/onbehandeld hout. Stook niet bij windstil of mistig weer. En zorg voor voldoende ventilatie in huis en voor luchttoevoer in de kachel. Als u goed stookt, ziet u gele, gelijkmatige vlammen en komt er bijna geen rook uit de schoorsteen. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Meer tips? Kijk dan op olst-wijhe.nl/verantwoordstoken.

Hebben uw buren een houtkachel en heeft u last van de rook? Ga dan in gesprek en probeer samen tot een oplossing te komen. Als jullie er samen niet uit komen, kan buurtbemiddeling een rol spelen. Kijk op op de website van Buurtbemiddeling Olst-Wijhe.


Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen