U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Bewoners en medewerkers Het Weijtendaal bijna allemaal gevaccineerd

Bewoners van woonzorgcentrum Het Weijtendaal in Wijhe zaten begin februari startklaar voor hun prik. Inmiddels is zo’n negentig procent gevaccineerd. Landelijk is het zo geregeld dat bewoners die onder medische verantwoordelijkheid van de huisarts vallen, de vaccinatie ook via de huisarts moeten krijgen. Het lijkt erop dat ook die vaccins in aantocht zijn, vertelt regiomanager Esther Zagers. “Natuurlijk willen we graag dat iederéén die bij ons woont, beschermd is tegen het coronavirus.”

Verpleegkundige Gea Lankheet denkt niet graag terug aan het begin van de coronatijd, toen Het Weijtendaal – een locatie van Zorgspectrum Het Zand - zwaar werd getroffen door corona. Bij haar ging de vlag dus uit, toen zij hoorde dat ‘haar’ cliënten hun vaccinaties zouden krijgen.

“De meeste bewoners wilden die vaccinatie graag hebben”, vertelt Gea. “We hebben er met iedereen heel open over gesproken en de vragen die mensen hadden zo goed mogelijk beantwoord.” Regiomanager Esther vult aan: “We hebben webinars georganiseerd, ook voor medewerkers. Zo kon iedereen goed geïnformeerd een keuze maken.” Ook de bereidheid onder medewerkers om zich te laten vaccineren bleek groot.

Logistieke uitdaging

Na een enorme logistieke operatie – zo moeten de vaccins tegen een specifieke koeltemperatuur bewaard worden tot gebruik - lukte het Zorgspectrum Het Zand om in drie dagen tijd de bewoners die onder verantwoordelijkheid van de verpleeghuisartsen vallen, te vaccineren.

Huisartsen in de regio hopen snel ook de vaccins binnen te krijgen voor hun patiënten die verblijven in een van de centra van Het Zand. Het Weijtendaal was begin februari aan de beurt en de plaatselijke apotheker hielp ook een handje mee om alles goed te laten verlopen.

“Doen wat we kunnen”

Gea twijfelde zelf ook geen moment: zij heeft haar eerste prik al een tijdje terug gekregen en binnenkort volgt de tweede.

“Het geeft mij een goed gevoel. Ik voel me zelf minder kwetsbaar als ik aan het werk ben en het geeft ook rust omdat ik werk met mensen die vaak heel kwetsbaar zijn. Privé geldt dat net zo. Mijn ouders zijn allebei dik in de tachtig, die wil ik natuurlijk niet besmetten. Zo doen we wat we kunnen. Ik hoop dat we nu een rustigere tijd ingaan in ons woonzorgcentrum en ik gun dat ook ánderen zo. Jongeren hebben het bijvoorbeeld moeilijk, maar wat denk je van de lokale ondernemers? Het zou geweldig zijn als die weer normaal aan de slag kunnen.”

Verbinding met ‘het dorp’ wordt gemist

Esther: “Wij bieden onze cliënten goede zorg en een fijn leven, maar willen als woonzorgcentrum ook graag een ontmoetingsplek zijn voor het dorp en de regio. We hebben heel veel vrijwilligers die actief zijn in Het Weijtendaal en die graag iets voor anderen willen betekenen. Neem ook de plaatselijke biljartvereniging die altijd speelt bij ons. Die kunnen allemaal niet bij ons terecht, omdat we heel voorzichtig moeten zijn, terwijl die verbinding met elkaar zó belangrijk is. Daarom hoop ik dat zoveel mogelijk mensen kiezen voor vaccineren als zij aan de beurt zijn. Dan is straks hopelijk weer meer mogelijk.”

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen