U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Over het stemmen

  • Stemmen

    U met bepaalt met uw stem welke 150 Nederlanders na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. Zij maken onder andere nieuwe wetten. Wetten over duurzaamheid, veiligheid, werk, zorg, onderwijs, cultuur en nog veel meer. Elke persoon en partij die zich verkiesbaar stelt heeft eigen overtuigingen waar hij/zij voor staat. Het is daarom belangrijk dat u stemt op iemand die ongeveer hetzelfde wilt als u. Door te stemmen laat u weten wat u belangrijk vindt. Ook in coronatijd zorgen we ervoor dat iedereen kan stemmen. Want elke stem telt!

     

     

    U mag stemmen tijdens de verkiezingen als u:

    • Nederlander bent; of
    • 18 jaar of ouder bent; en
    • niet uitgesloten van het kiesrecht bent

    Het stemrecht is per verkiezing verschillend. Wilt u meer weten over deze verschillen? Kijk dan eens op de site van de Rijksoverheid.

    De reguliere stemdag is woensdag 17 maart. U kunt dan op alle 14 stemlocaties je stem uitbrengen.

    2 extra stemdagen op 2 stemlocaties

    In verband met de coronacrisis is het dit keer mogelijk om uw stem eerder uit te brengen op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart. Dit kan tussen 7.30 en 21.00 uur op 2 locaties:

    • het verenigingsgebouw 'De Bastiaan' in Olst
    • het gemeentehuis in Wijhe

    Kortom: u kunt op 15, 16 (op 2 locaties) en 17 maart (op 14 locaties) tussen 7.30 en 21.00 uur stemmen!

    Om te kunnen stemmen hebt u een stempas nodig. Deze ontvangt u als kiezer uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingsdag van de burgemeester van de gemeente waar u staat ingeschreven.

    Ja, om uw stem uit te mogen brengen tijdens de verkiezing, moet u zich verplicht identificeren. Vergeet daarom niet naast uw stempas ook uw identiteitskaart mee te nemen als u gaat stemmen. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen (geldig tot 18 maart 2016 of latere datum).

    Ook als u de stembureauleden persoonlijk kent, moet u zich kunnen identificeren.

    Stemt u namens iemand anders iemand (volmacht), dan moet u bij het stemmen een kopie van het identiteitsbewijs inleveren van de persoon waarvoor u de stem uitbrengt.

     

    Als u niet zelf uw stem kunt uitbrengen, kunt u een andere kiezer machtigen om namens u te stemmen. Dit gebeurt met een volmacht. Elke kiezer mag maximaal 3 volmachten aannemen. De gemachtigde moet een volmachtstem altijd tegelijk met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Heeft u uw volmacht gegeven. dan kunt u deze niet meer intrekken.

    Eenvoudig manier van stemmen voor iemand anders (onderhandse volmacht)

    De eenvoudigste manier om iemand voor jou te laten stemmen (machtigen) is de onderhandse volmacht. Dit kan alleen als de kiezer die jij machtigt ook uit een stempas van de gemeente Olst-Wijhe heeft. U kunt iemand tot op de dag van de verkiezingen machtigen.

    U geeft uw onderhandse machtiging door:

     

    1. op de achterzijde van uw stempas de gegevens in te vullen en te ondertekenen (u bent de volmachtgever)
    2. degene die voor u gaat stemmen moet uw stempas ook onderekenen (de volgemachtigde)
    3. degene die voor u stemt heeft ook een kopie van uw identiteitsbewijs nodig om uw stem uit te mogen brengen. Dit is verplicht. Anders kan er niet gestemd worden namens u. Uw legitimatiebewijs mag op de verkiezingsdag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dat geldt ook voor het legitimatiebewijs van de volmachtgever. Op het paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat dan 'geldig tot 18 maart 2016' of elke latere datum.
    4. degene die voor u stemt kan met de volmacht(en) gaan stemmen. Iemand mag dit keer 3 volmachten aannemen.

     

    Stemmen met volmachtsbewijs (schriftelijke volmacht)

    U kunt ook iemand in een andere gemeente te machtigen. Dit gebeurt schrifelijk. U kunt tot 12 maart 2021 schriftelijk uw volmacht regelen. Gebruik hiervoor het formulier verzoek om bij volmacht te stemmen (pdf, 211 kB). Vul het ingevulde en ondertekende formulier naar de gemeente.

     

    • Heeft u uw volmacht gegeven. dan kunt u deze niet meer intrekken. Een gemachtigde moet een volmachtstem altijd gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.
    • Vergeet niet een kopie van uw geldige identiteitsbewijs en uw stempas (indien reeds verstrekt) mee te sturen.
    • U kunt dit formulier ook gebruiken als u geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsdocument heeft. Als u een ander aanwijst om voor u te stemmen met behulp van de achterkant van uw stempas, moet u namelijk een kopie van een geldig identiteitsbewijs meegeven.
    • Vult u dit formulier in, dan hoeft de ander geen kopie van uw identiteitsbewijs te tonen als hij voor u stemt.
    • Als u een volmacht geeft aan een andere kiezer, moet u daarbij een kopie van een identiteitsbewijs aan de gevolmachtigde meegeven. De gemachtigde moet dat bij uw volmachtstem inleveren bij het stembureau. Uw identiteitsbewijs mag op de verkiezingsdag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dat geldt ook voor het identiteitsbewijs van de volmachtgever.

     

    Als u niet in de gelegenheid bent om uw stem uit te brengen, kunt u iemand anders voor u laten stemmen.

    Ja, u kunt een blanco stem uitbrengen tijdens de verkiezing. Uw stem is geldig en telt mee voor het opkomstpercentage, maar telt niet mee voor de uitslagberekening. U stemt blanco door geen keuze te maken en vervolgens het stembiljet, dichtgevouwen, in de stembus te doen.

    Geef in dit geval uw stembiljet terug aan de voorzitter van het stembureau. U krijgt een nieuw stembiljet om alsnog uw stem uit te brengen.

    Let op: u krijgt eenmalig een nieuw stembiljet.

    • Bij Tweede Kamerverkiezingen en Europese verkiezingen mag dit in het hele land.
    • Bij de Provinciale verkiezingen kunt u in de hele provincie uw stem uitbrengen.
    • Bij de waterschapsverkiezingen brengt u uw stem uit in een waterschap.
    • Een kiezerspas geldt niet voor gemeenteraadsverkiezingen. U kunt hiervoor alleen uw stem in Olst-Wijhe uitbrengen.

    Voor stemmen buiten de gemeente Olst-Wijhe vraagt u een kiezerspas aan (pdf, 210 kB). U vraagt de kiezerspas aan bij de gemeente waar u op 1 februari 2021 staat ingeschreven.

    Schriftelijke aanvraag

    1. Bij het team verkiezingen van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor een verzoek om in een andere gemeente aan de verkiezing te mogen deelnemen.
    2. Het verzoek, alsmede de stempas (indien al verstrekt), moeten uiterlijk op 12 maart 2021, door u worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar u op 1 februari 2021 als kiezer staat geregistreerd.
    3. Het verzoek wordt niet ingewilligd wanneer het u is toegestaan om bij volmacht aan de verkiezing te mogen deelnemen.

    Mondelinge aanvraag

    1. U dient, na ontvangst van de stempas, doch uiterlijk op de dag voor de verkiezing 12 maart 2021 tot 17.00 uur de stempas te overleggen bij het team verkiezingen van uw woonplaats waar u 1 februari 2021 als kiezer staat geregistreerd.
    2. Het verzoek wordt niet ingewilligd wanneer het u is toegestaan om bij volmacht aan de verkiezing te mogen deelnemen.

    Een eenmaal verstrekte kiezerspas kan bij verlies niet worden vervangen.

    Verblijft u in het buitenland, maar staat u ingeschreven in Olst-Wijhe? Dan kunt u toch uw stem uitbrengen. Dat kan alleen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Voor de verkiezingen Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen kunt u niet in het buitenland stemmen.

    Stemmen als u tijdelijk in het buitenland bent

    Bent u tijdelijk in het buitenland voor bijvoorbeeld werk, studie of vakantie? en staat u nog ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kunt nu op 2 manieren stemmen:

    Per brief vanuit het buitenland

    Om per brief te kunnen stemmen moet u een formulier met een registratieverzoek (model M3) indienen. Uw verzoek moet u sturen naar de burgemeester van de gemeente Den Haag. Vanaf 6 maanden voor de verkiezingen staat het formulier op de website van de gemeente Den Haag.

    Iemand machtigen voor u te stemmen

    U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen in Nederland. U kunt met een formulier deze volmacht bij ons aanvragen. U kunt het formulier tot 5 dagen voor de verkiezingen bij uw gemeente indienen.

    Bent u in het buitenland tijdens verkiezingen voor Provinciale Staten, waterschappen of gemeenteraad? Dan kunt u alleen bij volmacht uw stem uitbrengen. Per brief stemmen vanuit het buitenland is bij deze verkiezingen niet mogelijk.

    Stemmen als u in het buitenland woont

    Woont u in het buitenland (waaronder Aruba, Curaçao en Sint Maarten)? En staat u niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan moet u zich eerst registreren als kiezer. Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u bij een verkiezing automatisch uw briefstembewijs toegestuurd.

    Registratie is ook nodig als:

    • U in het buitenland woont maar zelf met een kiezerspas wilt stemmen in Nederland (waaronder Bonaire, Sint Eustatius of Saba).
    • U iemand in Nederland wilt machtigen om voor u te stemmen.

    U kunt zich nu al als kiezer registreren via de gemeente Den Haag.

Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Geef ons door wat u wilt weten.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen