Actie ‘I love my ears’ tijdens kermis Lichtenvoorde

Scholieren delen gratis oordoppen uit voor actie tegen gehoorschade | Ruim 275.000 jongeren in Nederland hebben last van permanente gehoorschade. In veel gevallen veroorzaakt door luide muziek. Goede muziek hoor je graag lekker hard, begrijpt ook wethouder Jos Hoenderboom. “Maar”, stelt hij, “met een koptelefoon kun je zelf het volume bepalen, alleen hoe doe je dat bij een evenement of op de kermis?” Horeca, GGD en gemeente vragen daar aandacht voor en trekken samen op in de actie ‘I love my ears’

Logo I love my earsWethouder Hoenderboom hierover: “Op maandag 14 september willen we bezoekers van de kermis Lichtenvoorde attenderen op de risico’s van gehoorschade. Gehoorschade is onomkeerbaar. Met als gevolg blijvende handicaps als oorsuizen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Ons doel is dat mensen zich bewust zijn van de risico’s van te hard geluid. Voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen.”

Geluidpauze

Lex Groenewold van de afdeling Medische Milieukunde van de GGD sluit zich daar bij aan. “Muziekgeluid begint echt een probleem te worden. Opvallend is dat juist jongeren dat niet onderkennen. Ze denken dat het wel meevalt. Maar als de haarcellen in het oor beschadigd zijn, herstellen ze niet meer en is de schade blijvend. Preventieve maatregelen zijn echt wel noodzakelijk, zoals oordoppen of tussendoor een geluidpauze.”

Horeca

Organisatoren van evenementen en horeca-ondernemers zijn zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid in het voorkomen van gehoorschade. Horeca-exploitant Ronald Kruip hierover: “Door de nieuwe muziekstromingen lijkt het ook net of het geluid steeds harder moet om de zogenaamde ‘vibe’ te voelen. Dan zijn oordoppen misschien wel een oplossing, maar persoonlijk vind ik dat het soms wel wat zachter kan.”

Gratis oordoppen

Op kermismaandag delen scholieren van het Marianum gratis oordoppen uit. Kwalitatief goede oordoppen die het geluid doorlaten, maar gehoorschade voorkomen. Ze worden vooral uitgedeeld aan jongeren en kinderen met hun ouders. De leerlingen van het Marianum doen mee aan deze actie vanuit hun maatschappelijke stage.

Zelf maatregelen nemen

We geven een aantal oordoppen gratis weg aan jongeren en sluiten daarbij aan bij de landelijke campagne Nix <18. Wie als volwassene ook het nut van gehoorbescherming onderkent kan maandag op de kermis de oordoppen kopen voor € 5,- (advies verkoopprijs € 14,95). Dat kan bij de EHBO-post (in het voormalige pand van de Schlecker aan de Dijkstraat). Uiteraard kunt u voor deskundig advies en goede oordoppen ook terecht bij de reguliere audiciens.

Duidelijk signaal

Wethouder Hoenderboom vindt het vooral belangrijk dat we een signaal afgeven. “Kijk, we geven een aantal goede oordoppen gratis weg. Dat is misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar we hopen dat deze actie wel bijdraagt aan bewustwording bij jongeren en ouders dat het voorkomen van gehoorschade belangrijk is. Dat de overheid daar een verantwoordelijkheid in heeft, maar zeker ook de ouders en jongeren zelf.” Meer informatie over de actie is te vinden op www.ilovemyears.nl.

Actie I love my ears

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...