Ans en Tonny Penterman: “Bezoek woonconsulent is zeker zinvol!”

Aanpassen woning om langer comfortabel en veiliger thuis te blijven wonen Het opstaan uit bad ging moeizamer, om buiten op het (lager gelegen) terras te komen, moest een flinke stap naar beneden worden gemaakt. Voor Ans en Tonny Penterman redenen om een huisbezoek door een woonconsulent aan te vragen.

De heer en mevrouw Penterman, beiden midden zestig, wonen al zo’n 10 jaar naar volle tevredenheid aan de Bonifatiushof in Lichtenvoorde. Op de begane grond, met alle vertrekken gelijkvloers. Midden in het centrum, dichtbij alle voorzieningen. Toch hebben zij nog niet zo lang geleden hun woning op verschillende punten laten aanpassen, met een mooi woord ‘opplussen’ genoemd. Daardoor is het wonen veiliger en comfortabeler geworden.

Woonconsulent kijk mee tijdens huisbezoek

Hanny Stroeken, vrijwillig woonconsultent van de gemeente Oost Gelre, heeft hen daarbij geadviseerd. “In oktober vorig jaar bracht ik een bezoek aan het echtpaar. Samen zijn we door het huis gelopen en hebben gekeken naar wat beter kon. Het huisbezoek heeft geresulteerd in een aardig lijstje van aanpassingen.” Tonny Penterman vult aan: “Een belangrijke aanpassing, en meteen ook de grootste, was het ophogen van het terras dat direct aan de woning ligt. Voorheen was er een behoorlijk hoogteverschil van zo’n 25 centimeter tussen de deur naar buiten en het terras. En als je wat ouder wordt, wordt dat afstapje toch gevaarlijk. Daarnaast zijn er rook- en koolmonoxidemelders geplaatst, een thermostaatkraan aangebracht en beugels bij toilet en op de badrand geplaatst, waardoor je makkelijker en veiliger in en uit bad kunt stappen. We hebben er dagelijks gemak van!”

Maximale subsidie van € 750,- ontvangen

Sinds kort is het mogelijk om voor het opplussen van woningen subsidie aan te vragen. De heer en mevrouw Penterman ontvingen de maximale subsidie van € 750,-. Ans Penterman: “Maar ook zonder deze financiële bijdrage waren de aanpassingen er gekomen. We willen hier graag nog een hele tijd blijven wonen. Door deze aanpassingen gaat het allemaal net weer wat makkelijker en is het ook veiliger geworden. En dát vinden we belangrijk.”

Financiële regelingen

Er zijn verschillende financiële regelingen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Subsidie opplussen woning

De subsidie bedraagt 1/3 van de kosten, met een maximum van € 750,--.
(alleen voor 65-plussers)

Stimuleringslening opplussen

Lening t.b.v. opplusmaatregelen tegen een speciaal laag rentetarief.
(alleen voor 65-plussers)

Subsidie verduurzamen woning

Voor het isoleren van uw woning (maximaal € 500 / € 1.000) of voor het plaatsen van zonnepanelen (max. € 500,-).

Veel voorkomende aanpassingen

Hanny Stroeken is een van de 10 vrijwillige woonconsulenten van Oost Gelre. De dingen die ze tijdens haar huisbezoeken het meeste tegenkomt zijn: (te hoge) drempels bij de voordeur of in huis, een te hoge douchevloer of douchebak, geen antislip in badkamer of op tredes bij een open trap, losliggende kleedjes, onvoldoende verlichting en het ontbreken van beugels bij trap, douche of wc. “Veel dingen zijn relatief makkelijk aan te passen, maar helpen zeker bij het comfortabeler en veiliger wonen!”

Wacht niet tot het te laat is

“Natuurlijk weet je wel dat het beter is om iets nú dan later aan te passen. Maar vaak schuif je dat op de lange baan”, aldus Tonny Penterman. “Een huisbezoek door een woonconsulent geeft dan net dat extra zetje om het meteen te doen. En de subsidie is natuurlijk ook mooi meegenomen.” Hanny Stroeken complimenteert de familie Penterman met de genomen stappen: “Zodra jullie de advieslijst binnen hadden, zijn jullie aan de slag gegaan. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat alle aanpassingen zo snel zijn gerealiseerd.” Zowel Tonny en Ans Penterman als Hanny Stroeken bevelen een huisbezoek van harte aan. “Een woonconsulent kijkt anders naar je woning en ziet ook weer andere dingen. En nog een laatste advies: wacht vooral niet met aanpassen tot je valt of er iets anders gebeurt; maar speel op tijd in op de toekomst en het ouder worden!”

Ook een afspraak met een woonconsulent?

Wilt u ook een afspraak maken met een vrijwillig  woonconsulent? Belt u dan met Ilse van de Kamp. Zij is ouderenadviseur en contactpersoon voor de woonconsulenten en bereikbaar op maandag, donderdag en vrijdag via telefoonnummer (0544) 39 35 69. U kunt haar ook een e-mail sturen: [email protected]. Er wordt dan een afspraak met u gemaakt wanneer de woonconsulent langskomt.

Het bezoek is gratis en het verplicht u tot niets.

Hulpmiddelen in de badkamerTonny Penterman: “Een beugel op de badrand helpt bij het veilig in- en uitstappen van het bad.”

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...