Bericht van het CAK: einde overgangsrecht begeleiding en dagbesteding (Wmo)

Sinds 2015 vallen begeleiding en dagbesteding onder de Wmo. Met een indicatie van vóór 2015, had u in 2015 nog recht op dezelfde tarieven als in eerdere jaren. Dit overgangsrecht stopt uiterlijk 31 december 2015. Hierdoor kan uw eigen bijdrage hoger worden.

Wat betekent dit voor u?

Viel u in 2015 nog onder het overgangsrecht Wmo? Dan kan uw eigen bijdrage in 2016 hoger worden. Ook als er niets verandert aan de hoeveelheid ondersteuning die u ontvangt. Vanaf 2016 wordt uw eigen bijdrage namelijk berekend met het uurtarief dat de gemeente voor deze vormen van Wmo-ondersteuning heeft bepaald. U betaalt per periode van 4 weken echter nooit meer dan de maximale periodebijdrage die het CAK (Centraal Administratie Kantoor) op basis van uw inkomen en/of vermogen voor u vaststelt. Kijk op Uw maximale periodebijdrage op de website van het CAK. Ook kunt u op deze pagina met het rekenprogramma zelf berekenen wat uw eigen bijdrage ongeveer wordt.

Wanneer krijgt u de eerste factuur met de nieuwe eigen bijdrage? 

Het CAK ontvangt in februari de gegevens van de ondersteuning die u heeft ontvangen in de eerste 4 weken van 2016. Vanaf maart verstuurt het CAK de eerste beschikkingen voor 2016. De factuur volgt daar snel na.

Overgangsrecht beschermd wonen

Heeft u een indicatie voor beschermd wonen van vóór 2015? Dan geldt voor u het overgangsrecht tot uiterlijk 31 december 2019. Behalve als uw indicatie eerder afloopt.

Einde overgangsrecht persoonsgebonden budget (pgb)

Op 1 januari 2016 stopt het overgangsrecht voor het pgb Wmo. Heeft u een pgb voor begeleiding of dagbesteding? Dan kan uw eigen bijdrage hoger worden. Kijk daarvoor op de pagina Uw zorg van het CAK.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met het CAK: 0800 1925. Of kijk op www.hetcak.nl.


 

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...