Bioraffinage RMS BV dient aanmeldingsnotitie in bij Provincie Gelderland

Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) beoordeelt aanvraag namens provincie | RMS Groenlo BV heeft op 24 december 2015 een aanmeldingsnotitie ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland. In de aanmeldingsnotitie beschrijft RMS BV de voorgenomen activiteiten. Het bedrijf wil mest vergisten en onder andere verwerken tot duurzame energie. Namens de Provincie beoordeelt de uitvoeringsinstantie Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) de aanmeldingsnotitie op diverse (milieu)aspecten en neemt een beslissing.

Bioraffinage RMS BV dient volgens eigen zeggen voor het volgende project een aanmeldingsnotitie aan:

“In de beoogde installatie voor bioraffinage wordt mest, afkomstig van veehouderijen samen met een beperkt aantal andere organische materialen (bermgras en vaste mest), vergist en verwerkt tot duurzame energie (groen gas/ CO2), organische meststoffen en ‘schoon’ water. Binnen de installatie wordt jaarlijks 600.000 ton biomassa (450.000 ton drijfmest afkomstig van varkens- en rundveebedrijven en 150.000 co-producten) vergist. Het vrijkomende digestaat wordt vervolgens verwerkt tot mineralen (ammoniumsulfaat), een droge vaste fractie (pellets) en schoon water.”

Doel en inhoud van het m.e.r.-beoordelingsbesluit

De ODA beoordeelt - op basis van de aanmeldingsnotitie - of het noodzakelijk is om een milieueffectrapport (MER) op te stellen. Een MER kan aan de orde zijn wanneer beoordeelt wordt dat het voornemen leidt tot belangrijke nadelige milieugevolgen en het belangrijk wordt geacht om de milieueffecten van deze gevolgen nader te onderzoeken. De beoordeling wordt neergelegd in een m.e.r.-beoordelingsbesluit en dit besluit wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. Het besluit wordt ook gepubliceerd in de Elna/Groenlose Gids en via www.oostgelre.nl.

In juridische termen is het m.e.r.-beoordelingsbesluit een voorbereidingsbeslissing waartegen geen bezwaar kan worden gemaakt. Via een zienswijze kunnen bezwaren kenbaar worden gemaakt in de procedure voor het verkrijgen van de benodigde omgevingsvergunningen Wabo.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...