Brandweer: Let op ombouw rookafvoerkanaal

In een woning in de regio Noord- en Oost- Gelderland is onlangs een woningbrand geweest. Team Brandonderzoek heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Daaruit bleek dat de brand is ontstaan door straling vanuit de warme kachelpijp naar de sierlijst, die was bevestigd aan het plafond. Tussen de pijp en de sierlijst zat maar een paar millimeter ruimte.

De binnenzijde van de woning heeft veel rookschade opgelopen door verbrand kunststof. De kunststof sierlijst langs het plafond was ter hoogte van de enkelwandige kachelpijp verbrand. Door het druppen van het kunststof zijn er op diverse plaatsen secundaire brandjes ontstaan. Team Brandonderzoek heeft al vaker geconstateerd dat constructiedelen die te dicht zijn gemonteerd op het rookafvoerkanaal, brand kunnen veroorzaken.

Afstand

Het monteren van brandbaar bouwmateriaal nabij een rookgasafvoerkanaal kan brand veroorzaken. Erkende kachelspecialisten adviseren om tussen een dubbelwandig rookgasafvoerkanaal en brandbare constructiedelen een afstand van 5 tot 7,5 cm aan te houden, afhankelijk van het soort kanaal. Voor een enkelwandige kanaal wordt minimaal 50 cm vrije ruimte tussen het kanaal en brandbaar materiaal geadviseerd.

Rookmelders

Een goedwerkende rookmelder kan u vroegtijdig waarschuwen. Doet zich toch een incident voor, dan kunt u het huis nog ontvluchten. En misschien kan de brand nog geblust worden waardoor de schade beperkt blijft.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over brandveiligheid op http://www.brandweer.nl/brandveiligheid/

Brand bij kachelpijp

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...