BuurtWhatsApp in Oost Gelre groeit

Eind november 2015 hielden politie en gemeente Oost Gelre een voorlichtingsbijeenkomst over WhatsApp-buurtpreventie. Veel inwoners waren daarbij aanwezig. Het je het gemist? Dan hieronder nog even een korte uitleg.

Het doel is om met buurtbewoners woninginbraak en andere criminaliteit tegen te gaan. Dat gebeurt met WhatsApp. Je hebt dus wel een smartphone nodig. Inwoners uit dezelfde straat of wijk vormen samen een BuurtWhatsApp-groep. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon ziet, belt hij de politie. Daarna plaatst hij een bericht naar de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen binnen de groep een melding. Iedereen is dus op de hoogte van verdachte situaties en is extra alert.

Is jouw BuurtWhatsApp al bekend bij de gemeente/politie?

Is er in jouw wijk al een buurtgroep actief? Geef dat dan door aan [email protected]. De gemeente heeft namelijk een overzicht van wijken waarin BuurtWhatsApp actief is. Graag horen we:

  • welke straten er zijn aangesloten bij de App;
  • wie de beheerder(s) zijn (namen, adressen, 06-nummers en e-mailadressen);
  • hoeveel personen er ongeveer meedoen in de groep.

Binnen onze gemeente zijn nu, voor zover bekend, 9 groepen actief, alle in Lichtenvoorde. Daarnaast zijn ook in andere wijken/buurten binnen de gemeente initiatieven gestart voor het opzetten van een nieuwe groep. In Groenlo zijn een paar initiatiefnemers bezig met het organiseren van een voorlichtingsbijeenkomst over BuurtWhatsApp voor de inwoners van Groenlo. Die volgt waarschijnlijk in februari.

Weten of er in jouw wijk BuurtWhatsApp is?

Wil je weten of er in jouw wijk al een groep is waarbij je je kunt aansluiten? Stuur dan een mail naar: [email protected].

Zelf een BuurtWhatsApp opzetten

Is er in jouw buurt nog geen BuurtWhatsApp actief? Dan kun je zelf een groep starten. Een buurt-WhatsApp is namelijk een initiatief van en voor de buurt. Kijk dan voor meer informatie op de speciale pagina over BuurtWhatsApp.

Vragen?

Heb je dan nog vragen? Stuur dan een mail naar [email protected].

_________________________________________________

BuurtWhatsApp werkt tegen criminaliteit

BuurtWhatsApp is nog een vrij nieuw verschijnsel. Toch groeit het aantal mensen dat meedoet gestaag. Ook de Achterhoek gaat massaal aan de BuurtWhatsApp in de strijd tegen inbrekers en vandalen. In de pers wordt er de laatste tijd veel over geschreven, o.a. in de Gelderlander van 4 januari. Daarin stond o.a. dat uit een grootschalig onderzoek naar BuurtWhatsApp in Tilburg door de plaatselijke universiteit is gebleken dat het aantal inbraken in de deelnemende wijken met de helft is afgenomen. Vergelijkbare cijfers in de Achterhoek zijn er nog niet. 

 

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...