De gemeente ontvangt jaarlijks ongeveer € 11 miljoen aan gemeentelijke belastingen, variërend van afvalstoffenheffing tot hondenbelasting, leges en onroerendezaakbelastingen. Die belastingen moeten minimaal op hetzelfde niveau blijven om alle kosten te kunnen betalen die de gemeente maakt. Zoals voor zorg, onderwijs, wegbeheer, subsidies, groen, afval en riool.
WOZ-waarde
Een belangrijk deel van de belastingopbrengst komt uit de OZB (onroerendezaakbelastingen). Woningeigenaren betalen een vast percentage van de WOZ-waarde als OZB-tarief (onroerendezaakbelasting). De OZB is gebaseerd op de WOZ-waarde van alle onroerende zaken. Daarbij maken we onderscheid tussen woningen en niet-woningen.
- Woningeneigenaren betalen in 2016 0,1283% van de WOZ-waarde van hun woning (dat was in 2015 0,127%): Bent u alleen gebruiker of huurder van een woning, dan betaalt u geen OZB.
- Eigenaren van niet-woningen (winkels, boerderijen, industrie e.d.) betalen een eigenaren- en een gebruikersbelasting. De tarieven voor 2016 zijn respectievelijk 0,1545% en 0,1475%.
De gemeenteraad stelt jaarlijks de OZB-tarieven vast.
Taxatieverslag inzien op oostgelre.nl met DigiD
Wilt u uw taxatieverslag bekijken? Dat kan via deze pagina. Hiervoor heeft u wel DigiD nodig. U kunt zien hoe de WOZ-waarde is opgebouwd. Uw woning wordt vergeleken met meestal 3 vergelijkbare woningen met verkoopcijfers. Ook taxatieverslagen en aanslagbiljetten van voorgaande jaren kunt u inzien.
Hoe taxeert de gemeente?
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde van uw woning gaan we uit van de ‘waarde in het economische verkeer’. Dus de redelijke prijs na zorgvuldige onderhandeling tussen koper en verkoper. Per wijk zijn representatieve woningen bezocht door een taxateur. De waarde van woningen van hetzelfde type zijn daar van afgeleid.
Meer informatie over de waardebepaling van woningen.
Nieuwe regels voor taxatie
Door de nieuwe regels van de Waarderingskamer moet elke gemeente nu jaarlijks 20% van het totale onroerendezaakbestand intensief controleren. Gevolg hiervan is dat van een aantal woningen de WOZ-waarde opvallend hoger is dan voorheen.
WOZ-waarde bij huurwoningen
Vanaf 1 oktober 2015 is de WOZ-waarde van invloed op de huurprijs voor een groot aantal huurwoningen. Het gaat hierbij om huurwoningen waarvan de huur wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem uit het WoningWaarderingstelsel. De gemeente zal vanaf 2016 hiervoor jaarlijks ook de huurders van woningen een WOZ-beschikking toezenden.
Bezwaar gemaakt? Taxateur op bezoek
Als u bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van uw woning zal er altijd een taxateur langskomen. De taxateur komt gewoon langs en maakt daar niet apart een afspraak voor. Als er niemand thuis is doet hij de taxatie vanaf de buitenkant. U krijgt wel een briefje in de bus dat hij geweest is. Ook hierover kunt u met vragen bellen of mailen naar de gemeente.
Vragen?
De WOZ-waarde wordt bepaald naar de waarde van de woning op 1-1-2015. Wie het niet met de taxatie eens is kan bezwaar maken. Maar even bellen of via de mail een vraag stellen kan al veel duidelijkheid verschaffen.