Dweilactie: een gratis boom voor elke grondeigenaar in het buitengebied: ‘Mot kun’n’

De Bomenwacht Oost Gelre en de gemeente Oost Gelre willen op zeer eenvoudige en laagdrempelige wijze het landschap versterken door het planten van gratis bomen. Grondeigenaren kunnen zich melden voor deelname.

In 2015 zijn via de actie Mot kun’n al meer dan 200 bomen in het buitengebied geplant op grond van particulieren. Dit is een groot succes waarvoor we alle deelnemers hartelijk willen danken. Inmiddels hebben andere grondeigenaren alsnog belangstelling getoond om mee te doen. Daarom houden we een zgn. ‘dweilactie’ waaraan grondeigenaren die nog niet hebben meegedaan, kunnen deelnemen.

Solitaire bomen

Iedereen kent wel enkele markante vrijstaande bomen in het landschap; langs wegen of maar zo vrijstaand in het veld. De bomen maken vaak indruk door hun leeftijd en fraaie verschijning. Omdat ze zich vaak vrijuit en zonder concurrentie konden ontwikkelen, behielden ze hun natuurlijke vorm en uiterlijk. Deze bomen zijn bijzonder waardevol voor het landschap. Vaak zijn het nog overblijfselen van de houtsingels uit het verleden. Graag zien we op meer plaatsen binnen onze gemeente nieuwe solitaire bomen verrijzen.

Gratis boom

De Bomenwacht en de gemeente vragen grondeigenaren daarom om mee te doen aan de actie Mot kun’n en een (gratis) boom ergens op hun grond aan te planten. In overleg bieden we ook een raster aan om de boom te beschermen. We zoeken locaties buiten de erven van woningen.

Boom in weiland

Krasse knarren

Verder moeten we natuurlijk de bestaande solitaire bomen niet vergeten. Er staan immers nog veel fraaie beeldbepalende bomen in ons landschap. Hebt u als eigenaar zelf nog vrijstaande bomen op uw percelen staan en hebt u vragen over het behoud en het beheer van deze bomen? Dan adviseert de Bomenwacht u graag. Ook kunt u in aanmerking komen voor een raster rond de boom.

Voorwaarden voor een gratis boom

Vindt u Mot kun’n ook een goed idee? Dan kunt u meedoen aan deze actie en een (gratis) boom ergens op uw terrein aanplanten. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden.

  1. U hebt in 2015 niet deelgenomen aan de actie. Heeft u wel deelgenomen in 2015, maar is de aangeplante boom niet aangeslagen? Dan kunt u opnieuw meedoen.
  2. De boom krijgt voldoende ruimte om op natuurlijke wijze uit te groeien en (hopelijk) stokoud te worden.
  3. Erven zijn uitgesloten als locatie voor de boom.
  4. De boom wordt minimaal 2 meter van de eigendomsgrens geplant (voorwaarde uit het burgerlijk wetboek).
  5. Het soort boom wordt afgestemd op de plaatselijke omstandigheden en past in het landschap; hierover overleggen we met u.
  6. U zorgt zelf voor goede nazorg van de boom, met name de eerste 2 jaar; dat wil zeggen zorgen voor voldoende bescherming en watergift.
  7. De provincie Gelderland en de gemeente Oost Gelre betalen de kosten van de boom. De grondeigenaar plant de boom en stelt de ruimte beschikbaar.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Niek Donderwinkel van de Bomenwacht. Niek is bereikbaar via zijn telefoonnummer (0544) 37 76 95 of 06 – 23 64 35 57 (uitsluitend na 18.00 uur). Zijn mailadres is [email protected].

Opgave

U kunt zich ook direct opgeven voor deelname. Stuurt u daarvoor een mailtje naar [email protected] met uw naam, adres en de locatie waar u een boom wilt planten. Dan neemt Niek Donderwinkel contact met u op.

Let op: de inschrijving sluit op 31 januari 2016.

Logo Bomenwacht Oost Gelre

Wat is de Bomenwacht Oost Gelre?

De Bomenwacht Oost Gelre heeft tot doel om de betrokkenheid van inwoners uit Oost Gelre bij het openbaar groen in het algemeen en bomen in het bijzonder te verhogen. Verder bevordert de Bomenwacht de kwaliteit en instandhouding van waardevolle bomen. 

 

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...