Een teek? Pak ‘m beet!

Week van de Teek: 11 t/m 17 april | Een tekenbeet is meestal onschuldig maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. In het kader van de landelijke Week van de Teek van 11 t/m 17 april is er extra aandacht voor de teek.

Teken

TeekTeken zijn kleine spinachtige beestjes. Waar ‘groen’ is, zijn teken: in de natuur, vooral in het bos, maar ook in de duinen, het park en soms in de tuin. Teken zitten in hoog gras en struiken. Ze vallen niet uit bomen. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast om bloed op te zuigen. Teken bijten vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst, als het warmer is dan 7 graden. Mensen die veel in de natuur zijn en kinderen die buiten spelen hebben vaker tekenbeten.

Ziekte van Lyme

In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de lyme- bacterie. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Van alle mensen met een tekenbeet, krijgt ongeveer 2% een ronde verkleuring van de huid en 0,2% van de mensen met een tekenbeet krijgt een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme. Ziekteverschijnselen door een infectie met de lymebacterie moeten behandeld worden met antibiotica. Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten.

Klachten die passen bij een vroeg stadium van de ziekte van Lyme zijn:

  • Een ronde verkleuring van de huid, die langzaam groter wordt. Deze Verschillende stadia teek kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als u bovenstaande klachten heeft na een tekenbeet. Twijfelt u over de huidverkleuring? Kijk op www.rivm.nl/lyme of in de app voor voorbeelden. In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica. Als de ziekte van Lyme niet behandeld wordt, kan dit later leiden tot gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Deze latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar er kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. U kunt ook contact opnemen met de GGD Noord- en Oost Gelderland, via (088) 443 30 00 of e-mail: [email protected]

Meer informatie

Voor algemene informatie en een filmpje over tekenbeten en de ziekte van Lyme kunt u terecht op www.rivm.nl/tekenbeet of www.rivm.nl/lyme. U kunt ook de app Tekenbeet downloaden op uw telefoon.

Tekenradar

Op www.tekenradar.nl kunt u zien wanneer en waar teken actief zijn. Ook kunt u hier meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte Lyme. De tekenradar is een initiatief van de Wageningen UR en het RIVM.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...