Eikenprocessierupsbestrijding 2016

Binnen onze gemeente zijn vanaf 2005 de eikenprocessierupsen waargenomen en bestreden. Vanaf 2 mei dit jaar gaan we opnieuw diverse gebieden preventief bestrijden. Dat doen we met een biologisch middel dat in de kruin van de eikenbomen wordt gespoten.

Waar worden de rupsen bestreden?

We behandelen niet alle eiken in de gemeente. We beperken de bestrijding tot gebieden waar de risico’s om in aanraking te komen met de rupsen het grootst zijn zoals in en rond de kernen. Een deel van het buitengebied valt buiten de zone. Ook gebieden met belangrijke vlinderpopulaties bestrijden wij niet. Het gaat daarbij om een gebied nabij het Lievelderveld en het gebied rond het Vragender Veen.

Zonekaartje

Op het kaartje hieronder ziet u de zone waarbinnen we de eikenprocessierups bestrijden. 

Kaart met het gebied waarbinnen de eikenprocessierups bestreden wordt

Wie voert de bestrijding uit?

Ook dit jaar bestrijdt de firma Wolterinck uit Beltrum de rupsen. Zij starten maandag 2 mei. De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

  • www.gelderland.nl              (typ in bij ‘Zoeken’: eikenprocessierups)
  • www.ggdgelre-ijssel.nl        (typ in bij ‘Zoeken’: eikenprocessierups)
    U kunt de GGD ook telefonisch benaderen via nummer (088) 443 30 00.
  • de gemeente Oost Gelre, telefoon (0544) 39 36 11 (Gerard ten Hoopen)

Wat is de processierups?

Processierupsen zijn behaarde rupsen die groepsgewijs (in processie) op zoek gaan naar voedsel (eikenblad), vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsjes tevoorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. De periodes van de verschillende stadia kunnen enigszins fluctueren onder invloed van weersomstandigheden.

Hoe kun je zien dat er rupsen in een eikenboom zitten?

De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.

In welke periode zijn er rupsen?

Rupsen kunnen er zijn in de periode van half april tot eind juni. Door weersomstandigheden kan dit van jaar tot jaar wat verschillen. De volgroeide rupsen hebben de zogenaamde brandharen. Er zijn volgroeide rupsen in de periode half mei tot eind juni.

De klachten

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen en algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts, algehele malaise. Dit kan na enkele uren na het contact. Iemand die vaker met de brandharen in contact komt krijgt dikwijls steeds sterkere reacties.

Wat moet u doen als u klachten heeft?

In het algemeen verdwijnen de klachten vanzelf binnen enige dagen tot weken. Probeer niet te krabben of te wrijven. Was de huid goed met water. Aangedane ogen kunt u met water uitspoelen. Eventueel kunt u de aangedane huid (kort na de aanraking) strippen met plakband om overtollige brandharen te verwijderen.

Bij lichte symptomen zijn verder geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen zeker verlichting geven, zoals zalf of crème op basis van kamfer of menthol. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u beter contact opnemen met de huisarts.

We adviseren iedereen afstand te bewaren van rupsen en nesten vanwege de schadelijke brandharen die de rupsen kunnen verspreiden!

 

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...