Glasvezel in het buitengebied

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Oost Gelre is nog steeds een grote wens van de Achterhoekse gemeenten en de provincie Gelderland. Maar nog meer van de inwoners zelf. In Oost Gelre maakt wethouder Marieke Frank zich sterk voor de aanleg. “We zien dat nu ook marktpartijen in beweging komen en dat brengt meer vaart in de aanleg van glasvezel.”

Begin 2015 leek het of de glasvezel in korte tijd aangelegd kon worden. Provincie en gemeenten hadden de handen ineengeslagen en waren het eens over de financiering en organisatie, aldus wethouder Frank. “Helaas bleek dat Europese regels deze manier van uitvoering onmogelijk maakten. Provincie en gemeenten moesten vervolgens omschakelen. Er is nu een ander traject ingezet, maar dat vraagt wel meer tijd.”

Markt in beweging

Omdat de markt in beweging komt ontstaan ook nieuwe initiatieven om tot aanleg van de glasvezel te komen. Wethouder Frank: “In verschillende gemeenten ontstaan initiatieven om langs een andere route de glasvezel aan te leggen, ook in Oost Gelre. De dorpsbelangenorganisaties (DBO’s) hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Inmiddels is een eerste gesprek gevoerd met zo’n marktpartij, in dit geval het CIF. Kenmerk van deze vorm van aanbesteding is dat de overheid zich hier niet mee kan en mag bemoeien. Dat wordt dan gezien als staatssteun en dat mag niet. Het hele proces komt dan voor rekening van de marktpartij, in dit geval het CIF. Zij regelen dus ook de vraagbundeling, aanbesteding en uitvoering, eventueel met hulp van de DBO’s.”

Twee routes

Er lopen dus twee routes naar hetzelfde doel: de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Wie dat gaat doen en onder welke voorwaarden is nu nog niet te zeggen. Maar volgens wethouder Frank is iedereen doordrongen van het belang van snel internet in het buitengebied. “Snel internet in het buitengebied is van vitaal belang. De bereidheid om dit voor elkaar te krijgen is bij alle partijen groot. Ik heb er vertrouwen in dat we het linksom of rechtsom voor elkaar gaan krijgen.”

Informatie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de voortgang, dan kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via [email protected]. Meer informatie vindt u op de pagina Glasvezel in het buitengebied.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...