LEADER Achterhoek van start met LEADER-café op 10 maart in Vragender

Europese financiering voor een leefbaar platteland | Binnenkort start de eerste periode van LEADER Achterhoek. Op 10 maart vindt er om 19.30 uur een LEADER-café plaats in Zaal Beneman in Vragender. LEADER is onderdeel van het Europese subsidieprogramma voor sociaal-economische plattelandsontwikkeling (POP3). Met LEADER Achterhoek worden inwoners van zeven Achterhoekse gemeenten gestimuleerd en ondersteund bij het uitwerken van een plan tot een concreet project. Het programma loopt van 2016 tot 2022.

Wat is LEADER?

LEADER Achterhoek wil een hecht netwerk van inwoners, organisaties en overheden vormen en werkt daarbij samen met Achterhoek2020. In het netwerk worden kennis, informatie en ideeën voor een vitale Achterhoek ingebracht en gedeeld. Kern van de aanpak van LEADER Achterhoek is lokale kracht, integrale aanpak, kennisoverdracht en het leggen van verbindingen zodat ideeën worden omgezet in goede projecten. Inwoners kunnen zowel individueel als in groeps- of verenigingsverband een aanvraag doen.

LEADER-bijdrage

Initiatiefnemers kunnen voor maximaal 50% van de totale projectkosten tegemoet worden gekomen met cofinanciering vanuit LEADER. Daarvoor gelden er verschillende criteria. Daarbij gaat het onder andere om het versterken van bijvoorbeeld de leefbaarheid en sociale cohesie, de circulaire economie of recreatie en toerisme. Verder wordt er gekeken naar het stimuleren van innovatie, de meerwaarde voor de Achterhoek, de overdracht van kennis en ervaring en het (grensoverschrijdend) samenwerken met andere dorpen of steden.

Jeffrey Jansen, LAG-lid voor Oost Gelre

Iedere deelnemende gemeente wordt vertegenwoordigd in de Lokale Actie Groep (LAG). De LAG voert het regionale programma uit en beoordeelt initiatieven. Onze gemeente wordt in het LAG vertegenwoordigd door Jeffrey Janssen, landschapper en planoloog. “Al vanaf jonge leeftijd woon ik in Mariënvelde, hartje Achterhoek. Ik voel me er thuis vanwege het mooie landschap, de hechte gemeenschappen en door de Achterhoekse nuchterheid. 'D’r an!' is misschien wel één van de meest toonaangevende uitspraken uit de Achterhoek. Het staat voor de gedrevenheid waarmee Achterhoekers in het leven staan en waarmee wij onze omgeving willen inrichten. Vanuit mijn vakgebied hou ik me graag bezig met projecten die ons platteland mooier en aangenamer maken. Als lid van de LAG kan ik bijdragen aan projecten die er écht toe doen, vanuit idee naar uitvoering. Ik verwacht (en hoop) dat deze ideeën door LEADER praktijk zullen worden. Door LEADER kunnen we unieke projecten realiseren die de Achterhoek meer op de kaart kunnen zetten. Daarnaast levert het een bijdrage aan nieuwe initiatieven om met bevolkingskrimp om te gaan.”

LEADER-café voor Oost Gelre op 10 maart bij Beneman Vragender

Voor de eerste LEADER periode worden in de Achterhoek drie cafés georganiseerd waarvoor geïnteresseerden van harte welkom zijn. Voor de gemeentes Aalten, Winterswijk en Oost Gelre vindt het café plaats op donderdag 10 maart vanaf 19.30 uur in Zaal Beneman in Vragender. Het café is een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met LEADER Achterhoek en met elkaar te praten over ideeën, initiatieven en ervaringen. Er zijn LAG-leden aanwezig om vragen te beantwoorden en iemand die al een succesvol project met LEADER is gestart, zal zijn verhaal vertellen. Ook kunnen aanwezigen aangeven welke vorm van ondersteuning zij verwachten van de Lokale Actie Groep (LAG) en de LEADER-coördinator.

Meer weten en aanmelden

Heb je een projectidee dat voldoet aan de selectiecriteria voor LEADER Achterhoek? Of wil je geïnspireerd worden? Kom dan naar het LEADER-café. Meld je daarvoor vooraf aan via de website http://www.achterhoek2020.nl/nieuws/kom-naar-een-leader-cafe-op-10-17-of.... Hier staat ook meer informatie over LEADER Achterhoek. Je kunt ook contact opnemen met Bernou Wagenaar van de gemeente Oost Gelre. Zij is telefonisch bereikbaar via (0544) 39 34 91 of per e-mail: [email protected].

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...