De locaties hebben betrekking op de opvang van maximaal 200 vluchtelingen voor maximaal 5 jaar. Maar ze kunnen in een enkel geval ook betrekking hebben op de huisvesting van vergunninghouders. Dit zijn asielzoekers die voorlopig in Nederland mogen blijven. Elke gemeente is verplicht jaarlijks een aantal vergunninghouders te huisvesten. Naar verwachting voor Oost Gelre dit jaar tussen de 80 en 90 personen.
Ingediende locaties
Hieronder staat de lijst met ingediende locaties. De locaties zijn door de klankbordgroep beoordeeld aan de hand van de criteria die eerder door de gemeente zijn opgesteld. Bijvoorbeeld dat het op loopafstand van voorzieningen zoals winkels moet zijn. En dat een locatie geschikt moet zijn voor de opvang van maximaal 200 vluchtelingen. Maar ook dat een locatie niet wordt belemmerd in een toekomstige ontwikkeling. Wellicht valt een aantal locaties op basis van die criteria af, maar we melden niettemin de volledige lijst van ingediende locaties. In willekeurige volgorde zijn dat:
- Eibergseweg Groenlo (Brouwhuizen)
- Borculoseweg Groenlo (terrein Oldenhuis)
- Groeneweg 17 Groenlo (bedrijfspand)
- Wheme 2 Groenlo (tijdelijk in gebruik door Marianum i.v.m. verbouwing)
- Oude Papendijk Groenlo (grasland nabij rotonde, door gemeente aangedragen)
- Eibergseweg 1 Groenlo (Huize Adriana|)
- Het Heydenrijck 1 Groenlo (nu nog huisvesting bibliotheek)
- Mattelierstraat Groenlo (voormalige Rabobank)
- Kloosterstraat Lievelde (Klooster Loreto)
- Stationsstraat Lievelde (voormalig Vionterrein)
- Martin Leliveltstraat Lichtenvoorde (gedeelte Flierbeek fase 3, door gemeente aangedragen)
- Eschpark Lichtenvoorde (terrein Eschpark)
- Eschpark 5 Lichtenvoorde (bedrijfspand)
- Varsseveldseweg 25 Lichtenvoorde (winkel met daarachter voormalig eierpakhuis)
Geen vraag, wel voorbereiden
Zoals eerder gezegd ligt er nog geen vraag van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) voor opvang van vluchtelingen. Maar Oost Gelre wil zich met deze locatiekeuze voorbereiden op het moment dat die vraag wél komt. Een noodopvang of satelliet-azc voor maximaal 200 personen kan op verschillende manieren ingevuld worden. Er kan een tijdelijke voorziening gebouwd worden op een braakliggend terrein in Oost Gelre. Maar ook een groot bedrijfspand kan voor opvang geschikt te maken zijn, het heeft zelfs onze voorkeur.
Advies klankbordgroep
De klankbordgroep heeft afgelopen maandag 21 maart de locaties beoordeeld. De tijd was te kort om het advies in dit artikel te verwerken, dat uiterlijk dinsdagochtend aangeleverd moest worden. De gemeente wil zorgvuldig communiceren, richting eigenaren en de buurt van een locatie die in aanmerking komt, maar bijvoorbeeld ook met het COA.
Procedure
Hoe gaat het nu verder:
- De klankbordgroep brengt haar advies uit aan het college van B&W.
- Het college neemt een voorlopig besluit op basis van het advies van de klankbordgroep.
- Vervolgens gaat het college in gesprek met het COA. Het college vindt het belangrijk dat het COA zich uitspreekt over de mogelijkheden van deze locaties.
- Als het college meer inzicht heeft in de mening van het COA worden de inwoners uit de omgeving van de voorgedragen locaties uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.
- Op basis van het advies van de klankbordgroep, de mening van de inwoners en het overleg met het COA neemt het college een besluit. Dat besluit wordt vervolgens voorgelegd aan de raad.
Vragen of opmerkingen?
Vragen kunt u stellen via de mail naar [email protected]. Daar kunt u ook reageren op het advies van de klankbordgroep zodra dit bekend gemaakt wordt. U mag ook bellen met het aanspreekpunt vluchtelingenopvang Brandt Keegstra: (0544) 39 35 52.