Mantelzorgwoningen: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer inwoners bieden mantelzorgondersteuning aan hun naaste. Als je dicht bij elkaar woont, is het makkelijker om mantelzorg te geven. Maar niet iedereen woont dicht bij elkaar. Een mantelzorgwoning kan dan uitkomst bieden. Wat zijn de mogelijkheden voor mantelzorgwoningen in Oost Gelre?
  1. Aanpassen bestaand bouwwerk tot mantelzorgwoning

U mag een bestaand bouwwerk bij een woning aanpassen, zodat het bewoonbaar wordt. U kunt bijvoorbeeld een bestaande berging of schuur verbouwen en een keuken, badkamer en wc plaatsen.

  1. Plaatsen nieuwe mantelzorgwoning

U mag een nieuwe mantelzorgwoning in een achtererfgebied bouwen of plaatsen. Buiten de bebouwde kom hoeft u niet aan de eis voor maximaal toelaatbare oppervlakte te voldoen. Het moet dan wel gaan om een voorziening die geheel of in delen verplaatsbaar is. En het mag niet groter zijn dan 100 m2.

In het bestaande bouwwerk of in de nieuwe mantelzorgwoning kan de mantelzorger (met zijn of haar partner) gaan wonen. Of juist degene die mantelzorg ontvangt.

Voorwaarden mantelzorgwoningen

In sommige mantelzorgsituaties hoeft u geen vergunning aan te vragen. Maar u moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. We willen u in ieder geval wijzen op de volgende voorwaarden:

  • U moet aantonen dat u mantelzorger bent. En dat het dicht bij elkaar wonen een bijdrage kan leveren aan het uitoefenen van de mantelzorgtaken. Hiervoor is een mantelzorgindicatie nodig. Die loopt via het Wmo-loket.
  • De mantelzorgwoning moet voldoen aan de voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken zoals die in het bestemmingsplan staan.
  • De mantelzorgwoning moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
  • Als de mantelzorgbehoefte niet meer bestaat, moet u de geplaatste voorzieningen (keuken, badkamer, wc) weer weghalen. Het bouwwerk mag dan ook niet meer bewoond worden. Is er een nieuwe mantelzorgunit geplaatst? Dan moet u die in zijn geheel weghalen.

Mantelzorgwoning? Alleen als er sprake is van mantelzorg

Onder mantelzorg verstaan we het zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners. Zij geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met diegene voor wie ze zorgen. Mantelzorg is geen alledaagse zorg en is vaak langdurig en intensief.

De definitie van mantelzorg die wij volgen is: “Het bieden van intensieve zorg en/of ondersteuning aan iemand die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak. Op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband, voor meer dan 8 uur per week en langer dan 6 maanden.”

Meer informatie of aanvraag indienen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Of wilt u een aanvraag indienen? Neemt u dan contact op met het Wmo-loket. Zij kijken samen met u naar uw situatie en de mogelijkheden. U kunt contact opnemen met het Wmo-loket via (0544) 39 36 16 of via [email protected]. Ook kunt u tijdens openingstijden langskomen in het Wmo-loket in Groenlo of Lichtenvoorde.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...