MEE op Weg: wij zoeken reismaatjes!

Veel mensen met een beperking reizen al van jongs af aan met het speciaal vervoer naar school, sport of vrienden. Dat is niet altijd nodig. Bij MEE op Weg leren mensen met een beperking om met behulp van een maatje/vrijwilliger zo zelfstandig mogelijk te reizen. Samen met een reismaatje gaat de deelnemer deze uitdaging aan.

Door zelfstandig te leren reizen, of dat nu lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer is, krijgen ze ook veel meer regie over hun leven. Kern van het project is dat iemand met een beperking wordt gekoppeld aan een vrijwilliger. Onder begeleiding van een consulent van MEE wordt samen een plan gemaakt. Daarna gaat de deelnemer met het reismaatje aan de slag.

Wat ga je als reismaatje doen?

Als vrijwilliger ga je mensen met een beperking één op één begeleiden met als doel zelfstandig te reizen. Reizen kan met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer. Samen spreek je af op welke dagen je gaat oefenen. Door jouw hulp zijn deelnemers meestal na acht tot tien weken in staat om zelf naar werk, sport of school te gaan en niet afhankelijk te zijn van anderen. Je kunt met vragen of voor ondersteuning altijd terugvallen op de consulent van MEE.

Meer informatie en aanmelding

Wil je meer informatie over het project MEE op Weg? Of lijkt het je leuk om mensen te begeleiden als reismaatje? Neem dan contact op met: Liesbeth Rogge, projectleider MEE op Weg van MEE Oost. Telefoon 06 - 46 37 86 30. E-mailadres: [email protected].

Meer informatie vind je ook op www.mee-oost.nl.

MEE op Weg in Oost Gelre is een gezamenlijk project van MEE Oost en de gemeente Oost Gelre

Praktijkvoorbeeld

Rik kan nu zelfstandig reizen naar school en terug

Rik is een jongen van 13 jaar met klassiek autisme. Rik is klein van stuk en lijkt jonger dan dat hij is. Rik woont achteraf op een boerderij. Hij moet ongeveer 30 minuten reizen met de bus om op school te komen. Van huis naar de beginbushalte is het 5 minuten en van de uitstaphalte naar school ook 5 minuten. Rik vindt het zelfstandig reizen erg eng maar wil dit zelf graag leren!

Wat Rik eng vindt aan het reizen is zijn angst voor ruzies, pesterijen en andere grote jongens in de bus. Ook onvoorziene situaties zoals vertraging, een overvolle bus of dat zijn ‘vaste’ plekje bezet is, zijn eng voor Rik. Rik overdenkt deze situaties in zijn hoofd waardoor ze groter en enger lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Riks ouders vinden het erg knap dat Rik zelf wil leren reizen en de stap wil zetten van leerlingenvervoer naar de reguliere bus. Moeder geeft aan het spannend te vinden om Rik alleen te laten gaan. Wat als het niet lukt? Of Rik gepest wordt onderweg? Weet hij de weg wel? Dat zijn allemaal vragen die zijn moeder heeft. Een reismaatje van MEE op Weg helpt Rik met het oefenen van de reis van huis naar school en andersom.

Door de structuur en begeleiding van het reismaatje leert Rik binnen 2 maanden zelfstandig te reizen. Hij heeft vertrouwen in zichzelf gekregen en voelde zich veilig bij het reismaatje. Rik is erachter gekomen dat de enge gedachtes niet zo eng waren in het echt. “Het viel wel mee”, zei Rik. Ook heeft Rik goede afspraken met zijn moeder gemaakt: hij stuurt haar een sms’je als hij op school is aangekomen, zijn mobiel is altijd opgeladen en hij checkt ‘s morgens voor vertrek of er eventuele vertragingen zijn. Ook is de school op de hoogte van Rik zijn deelname aan MEE op Weg, zodat de leerkracht en de mentor hem kunnen stimuleren en ondersteunen bij het zelfstandig (leren) reizen!

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...