Noodopvang vluchtelingen – huisvesting vergunninghouders

Vorige week stond op de gemeentepagina een artikel over de mogelijke huisvesting van vergunninghouders in de leegstaande school aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde. Uit de vragen die daarop kwamen bleek dat er onduidelijkheid was over het verschil in huisvesting van vergunninghouders en de opvang van maximaal 200 vluchtelingen. Hieronder een korte uitleg.

Besluit gemeenteraad

De gemeenteraad heeft vorig jaar twee besluiten genomen:

  1. De opvang van maximaal 200 vluchtelingen voor maximaal 5 jaar in een noodopvang of satelliet-azc.
  2. Een voortvarende huisvesting van vergunninghouders, ook wel statushouders genoemd.

Het college van B&W heeft de opdracht gekregen om dit besluit verder uit te voeren.

Noodopvang of satelliet-azc

Bij noodopvang gaat het om de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Een satelliet-azc is een kleinere opvanglocatie waarbij de voorzieningen beperkter zijn. De asielzoekers en begeleiding maken in dat geval voor wat betreft de voorzieningen gebruik van een nabijgelegen volwaardig azc. In de omgeving van Oost Gelre zijn dat de azc’s in Barlo en Winterswijk.

Er is een klankbordgroep samengesteld die een advies heeft uitgebracht over drie locaties die voldoen aan de criteria voor noodopvang. Dit advies is overgenomen door het college van B&W. Het gaat om de locatie Eschpark 5-7 in Lichtenvoorde, een terrein op Flierbeek fase 3 en het terrein Oldenhuis aan de Borculoseweg in Groenlo. Het COA heeft in overweging of ze gebruik zullen maken van één van de drie locaties. Op dit moment zijn ze nog in gesprek met de eigenaar van het pand Eschpark 5-7, de voorkeurslocatie voor de opvang.

Vergunninghouders

Elke gemeente, dus ook Oost Gelre, neemt vergunninghouders op, ook wel statushouders genoemd. Vergunninghouders hebben de asielprocedure doorlopen. Ze hebben recht op woonruimte en mogen bijvoorbeeld ook werken. Elk jaar krijgt Oost Gelre een aantal vergunninghouders toegewezen. Dit jaar moeten we naar verwachting tussen de 85 en 90 vergunninghouders huisvesten. Tot voor kort werden voor de huisvesting de huurwoningen van woningcorporaties gebruikt. Maar er zijn onvoldoende woningen beschikbaar om deze taakstelling te halen. Daarom kijken we voor deze opgave ook naar eigen vastgoed van de gemeente, zoals de leegstaande school aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde.

Er ligt nu een voorstel bij de raad om geld beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar de mogelijkheden om in de voormalige school tussen 18 en 25 vergunninghouders te huisvesten. Dit is een tijdelijke opvang voor een periode van tussen de 5 en 10 jaar.

Informatie

Als u vragen of opmerkingen richting de gemeente heeft kunt u terecht bij het aanspreekpunt vluchtelingenopvang Brandt Keegstra. Dat kan via de mail naar [email protected] of telefonisch via (0544) 39 35 52. Meer informatie vindt u ook op www.oostgelre.nl. 

Tags:

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...