Onderhoud van sloten in Oost Gelre

Regelmatig krijgen we vragen hoe het slotenbeheer binnen onze gemeente is geregeld. Ons huidige slotenbeleid geldt sinds 2007. Hieronder leest u daar meer over.

Uitgangspunten bermsloten

Het onderhoud aan bermsloten wordt uitgevoerd om wateroverlast en schade aan wegen en bermen te voorkomen. Daarvoor is het nodig dat water, vanaf de weg en de berm, kan wegstromen naar de bermsloot. De functie van de bermsloot is om het water van wegen en bermen op te vangen en zo nodig af te voeren. Bermsloten zijn niet bedoeld om water van aangrenzende percelen af te voeren. De gemeente is dan ook niet verantwoordelijk voor de afvoer van water van aangrenzende percelen.

Watervoerende sloten en zaksloten

De wijze van onderhoud is afgestemd op de functie van de bermsloot.

We kennen in het gebied twee soorten sloten: watervoerende sloten en zaksloten:

  • Watervoerende sloten voeren water naar een afwateringssloot van het waterschap.
  • Zaksloten vangen het water op waarna het water wegzakt in de bodem.

Om een onderverdeling te kunnen maken in watervoerende sloten en zaksloten is gekeken naar de grondwaterstanden in de gemeente. In de gebieden met hoge grondwaterstanden zijn de sloten overwegend watervoerend, in gebieden met lage grondwaterstanden is vooral sprake van zaksloten.

Een watervoerende sloot vergt meer onderhoud dan een zaksloot. Watervoerende sloten die dichtgroeien functioneren niet goed en kunnen daardoor overstromen. Een zaksloot blijft functioneren, ook als deze min of meer dichtgroeit.

De wijze van onderhoud

De wijze van onderhoud houdt het volgende in:

  • Watervoerende sloten, dus bermsloten in natte gebieden, maken we jaarlijks schoon en maaien we ook jaarlijks. Het maaisel voeren we af.
  • Zaksloten, dus bermsloten in droge gebieden, maaien we niet. Wel zorgen we ervoor dat om de 5 tot 10 jaar houtachtige gewassen, die in deze sloten gaan groeien, worden afgezet en afgevoerd.

Eigen acties

Wanneer de gemeente op bermsloten grenzend aan een perceel geen onderhoud meer uitvoert, kunt u – als u dat als grondeigenaar nodig vindt – de bermsloten zelf onderhouden. We staan dat toe, maar u moet het maaisel dan wel zelf volledig afvoeren. U mag dit maaisel afkomstig uit de sloten niet op de oevers of berm naast de sloot deponeren. De reden is dat dit het afvloeien van de weg en de bermen belemmert en de verkeersveiligheid schaadt.

Meer informatie

Hieronder vindt u een kaart waarop globaal de gebieden staan aangegeven die de gemeente jaarlijks maait. Wilt u meer gedetailleerde informatie over het beheer? Neemt u dan contact op met de afdeling Omgeving, afdeling Beheer, telefoon (0544) 39 36 11.

Kaart - sloten maaien 2016 (pdf - 9,3 Mb)

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...