Onderzoek naar huisvesting vergunninghouders in voormalige school Frans Halsstraat

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze week een besluit genomen over de voormalige school aan de Frans Halsstraat 35 in Lichtenvoorde. Het college wil onderzoeken of het mogelijk is om tussen de 18 en 25 vergunninghouders in dit leegstaande gebouw te huisvesten.

Het gaat om de huisvesting van vergunninghouders. Dat zijn mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Hun aanvraag is beoordeeld en ze hebben een verblijfsvergunning gekregen. Ze mogen 5 jaar in Nederland blijven en hebben recht op huisvesting. Elke gemeente moet jaarlijks een aantal vergunninghouders huisvesten. Dat is overigens al heel lang zo. Ook Oost Gelre heeft de afgelopen jaren al veel vergunninghouders gehuisvest.

Taakstelling

Dit jaar moet Oost Gelre tussen de 80 en 90 vergunninghouders huisvesten. Echter de woningcorporaties hebben daarvoor niet voldoende sociale huurwoningen beschikbaar. Daarom kijkt de gemeente ook naar andere oplossingen, zoals eigen vastgoed van de gemeente. In dit geval gaat het om deze voormalige school aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde.

Voormalige school Frans Halsstraat

Een procedure in stappen

Voordat het zover is moet er nog wel het nodige gebeuren:

  • Dit onderzoek kost geld, daar moet de gemeenteraad eerst toestemming voor geven;
  • Het is belangrijk dat de buurt de mogelijkheid krijgt om te reageren op dit plan;
  • De verbouwings- en exploitatiekosten moeten goed in beeld worden gebracht;
  • Belangrijk is ook voor welke doelgroep(en) het verbouwd wordt (alleenstaanden / gezinnen);
  • Het beheer en de begeleiding van de mogelijke bewoners moet goed georganiseerd worden;
  • Als dat allemaal gebeurd is neemt het college een besluit of de school daadwerkelijk wordt verbouwd en ingericht voor de huisvesting van vergunninghouders.
  • Tenslotte legt het college dit besluit aan de gemeenteraad voor die het laatste woord heeft.

Voorstel in de raad

Op dit moment is dus de vraag van het college of de raad geld beschikbaar wil stellen voor het onderzoek naar de mogelijkheden van de school voor huisvesting van vergunninghouders. De raad behandelt dit voorstel op 10 mei in de openbare commissievergadering. Op 24 mei neemt de raad een besluit over het beschikbaar stellen van het krediet voor dit onderzoek. Beide vergadering zijn openbaar en worden in het Stadhuis in Groenlo gehouden.

Informatie

Heeft u hier vragen over, dan kunt u die stellen aan het aanspreekpunt vluchtelingenopvang Brandt Keegstra. Dat kan via de mail naar [email protected] of telefonisch via (0544) 39 35 52.

Wij houden u via deze pagina op de hoogte van de voortgang

Tags:

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...