Ontwerp Ruimtelijke Atlas Oost Gelre ter inzage

Inloopbijeenkomst 11 februari | Het ontwerp van de Ruimtelijke Atlas 2015-2025 (inclusief welstandsbeleid en bijbehorend uitvoeringsprogramma) ligt vanaf 22 januari ter inzage. Het is een fors boekwerk, maar eind deze week is ook een goed toegankelijke digitale versie beschikbaar via www.ruimtelijkeatlas.nl. Op donderdag 11 februari is er nog een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis voor mensen die vragen hebben of meer willen weten.

De atlas is een ruimtelijke structuurvisie zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Vanuit de Wro zijn wij verplicht om een of meerdere structuurvisies vast te stellen. Een ruimtelijke structuurvisie geeft het ruimtelijk beleid op hoofdlijnen weer voor een gemeente voor de komende 10 jaar. De atlas is dus een belangrijk document voor de periode 2015-2025. Hierin staan de belangrijkste wensen op het gebied van ruimtelijke ordening. We hebben bestaand beleid verwerkt en waar nodig geactualiseerd. En het is het toetsingskader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Ook is rekening gehouden met de ‘Strategie Gemeente Oost Gelre – Samen aan de slag in andere tijden’ uit 2013. Die is toen samen met de inwoners opgesteld.

Inhoud Ruimtelijke Atlas

De Ruimtelijke Atlas geldt voor het hele grondgebied van de gemeente Oost Gelre. In de atlas besteden we aandacht aan onderwerpen die een directe relatie hebben met de ruimtelijke ordening, zoals landschap, wonen, verkeer. Maar ook onderwijs, zorg, recreatie, economie, duurzame energie en maatschappelijke betrokkenheid komen aan de orde. Veel ontwikkelingen op deze gebieden hebben hun invloed op de ruimtelijke kwaliteit in onze gemeente en kunnen daardoor niet ontbreken. In deel 1 benoemen we onze kernambities. Deel 2 geeft een duidelijk beeld van onze ruimtelijke kwaliteit. Daarvoor hebben we alle kernen en het buitengebied apart beschreven.

Overzichtskaart Oost Gelre

Welstandsbeleid

In het derde deel van de atlas hebben we het nieuwe welstandsbeleid beschreven. Deel 3 krijgt daarom naast de status als ruimtelijke structuurvisie ook de status van welstandsnota (Woningwet). Op dit moment hebben we nog verschillende welstandsnota’s van vóór de herindeling. Het nieuwe welstandsbeleid geldt voor de hele gemeente en stimuleert initiatiefnemers om de ruimtelijke kwaliteit van hun omgeving op peil te houden en te versterken. Ook hebben we gebieden aangewezen waarbij meer ontwikkelingsvrijheid is toegestaan. Uitgangspunt bij het opstellen van de welstandsnota was een beperkter aantal, helder geformuleerde beoordelingskaders. Ook aan de digitale raadpleegbaarheid is aandacht besteed (www.ruimtelijkeatlas.nl).

Uitvoeringsprogramma 2016-2017

Het bijbehorende uitvoeringsprogramma 2016-2017 geeft op hoofdlijnen aan hoe we de visie gaan realiseren. Het bestaat uit verschillende projecten. Het uitvoeringsprogramma is een los deel, maar maakt integraal deel uit van de besluitvorming.

Betrokkenheid

In het voorjaar van 2013 zijn we gestart met het opstellen van de Ruimtelijke Atlas 2015-2025. De visie is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met de klankbordgroep. In de klankbordgroep zijn inwoners, bedrijven en diverse organisaties vertegenwoordigd.

Inloopbijeenkomst 11 februari

Tijdens een inloopbijeenkomst voor de gemeentelijke Woonvisie op 11 februari van 16.00-18.00 uur op het gemeentehuis in Lichtenvoorde, kunt u de atlas inzien. Ook zijn er dan medewerkers aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Ter inzage en zienswijzen

Het ontwerp van de Ruimtelijke Atlas ligt van 22 januari tot en met 3 maart 2016 ter inzage. Gedurende die tijd kunt u ook zienswijzen indienen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Bekendmakingen week 3 onder het tabblad ‘Ruimtelijke Ontwikkeling’. 

_________________________________________________________

Woonvisie ter inzage

Tegelijk met de Atlas Oost Gelre ligt ook de Woonvisie Oost Gelre ter inzage.

Met de woonvisie willen we een kernachtige en toegankelijke visie, vormgegeven op basis van drie thema’s: kwantiteit & kwaliteit, beschikbaarheid & betaalbaarheid en wonen met zorg en welzijn. Bij ieder thema geven we aan wat we zien aan ontwikkelingen in Oost Gelre, wat we willen bereiken en wat we ervoor gaan doen. Tijdens de inloopbijeenkomst over de Atlas op 11 februari is ook informatie te krijgen over de Woonvisie.

De Woonvisie is te lezen op de pagina Bekendmakingen week 3, tabblad 'Ruimtelijke ontwikkeling' en in te zien bij de balie van het gemeentehuis.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...