Ontwerpplan Dijkstraat biedt toekomstperspectief

Vorige week werd de inloopavond voor het ontwerpplan Dijkstraat Lichtenvoorde gehouden. Het plan ligt momenteel ter inzage. Wethouder Vincent van Uem was zelf aanwezig op de avond om ook als verantwoordelijk wethouder vragen te kunnen beantwoorden: “Ik heb diverse gesprekken gevoerd. De meeste mensen die ik sprak blijken positief tegenover het plan te staan. Het plan geeft de Dijkstraat én het centrum toekomstperspectief.”

Het ontwerp laat de gewenste invulling van de Dijkstraat zien. Het plan gaat uit van een kwalitatief goede invulling van het openbaar gebied in combinatie met 15 tot maximaal 20 huur- en/of goedkope koopwoningen, met eventueel werken vanuit huis.

Dit ontwerp is niet zomaar tot stand gekomen, aldus wethouder van Uem: “We hebben eerder al een informatiebijeenkomst gehouden over de toekomst van de Dijkstraat-Koemstraat. Die was gericht op de invulling van de leegstaande/leegkomende panden en hun directe omgeving. De keuze voor welke doelgroep we gaan bouwen is leidend geweest voor het ontwerpplan. Vanuit onze woonvisie en de marktbehoefte richten wij ons vooral op huur- en/of goedkope koopwoningen (geen appartementen). We zien nu dat deze richting en ontwikkeling ook goed aansluit bij de opmerkingen die inwoners hebben gemaakt voor het Programma Lichtenvoorde. Ik heb trouwens tijdens de inloopavond al mensen gesproken die oprechte interesse hadden in één van de woningen. Dat biedt letterlijk perspectief.”

Foto: Werken of een beroep aan huis is mogelijk voor zzp'ers.

Kansen

Het is een kans voor de gemeente, maar ook voor initiatiefnemers, aldus wethouder van Uem. “Er liggen kansen voor mensen die er willen wonen. Maar ook voor wie een combinatie van  wonen en werken zoekt, een bedrijf of beroep aan huis. We willen alleen geen winkels meer, maar daarnaast zijn er dus nog wel opties voor ondernemers of zzp’ers. Dit biedt voldoende mogelijkheden voor de huidige pand- of grondeigenaren en voor ontwikkelaars, op een schaal die past in het gebied en past bij het centrum. Het biedt toekomstperspectief voor de Dijkstraat.”

Financiën

Er is ook al veel gezegd over de financiering van het plan Dijkstraat. Daar is op dit moment nog geen concreet bedrag aan te koppelen, aldus wethouder van Uem: “Als het ontwerp definitief is gaan we rekensommen maken. Als een huidige pand- of grondeigenaar of een ontwikkelaar het initiatief neemt levert dat een heel ander financieel plaatje op dan wanneer wij als gemeente de grondverwerving moeten doen. We gaan die financiële plaatjes binnenkort op een rij zetten. Hoe dan ook is het belangrijk dat we deze ontwikkeling inzetten om de Dijkstraat én het centrum toekomstperspectief te bieden.”

Foto: Impressie Dijkstraat

Inspraak

Het ontwerpplan ligt nog tot en met 21 januari a.s. ter inzage. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Bernadet Leusink. Dat kan telefonisch via (0544) 39 34 81 of per e-mail: [email protected].

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...