Oost Gelre maakt keuze over inrichting Beschut Binnen

Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre heeft een besluit genomen over de toekomst van Beschut Binnen. Dit is het onderdeel van Hameland waar mensen werken die aangewezen zijn op een beschutte werkplek.

Vorig jaar hebben de gemeenteraden van de Hamelandgemeenten (Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk) besloten Hameland te ontmantelen. Op 1 januari 2017 moet de ontmanteling zijn afgerond. Oost Gelre heeft vorig jaar al besloten dat het onderdeel ‘Ontwikkelen en Detacheren’ van Hameland uitgevoerd gaat worden door de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA).

Vangnet Beschut Binnen

Wethouder René Hoijtink licht het besluit van Oost Gelre toe: “Het college heeft besloten dat Beschut Binnen blijft bestaan voor mensen die echt aangewezen zijn op een beschutte werkplek. Voor mensen die gedetacheerd kunnen worden, geldt dat zij bij reguliere bedrijven worden gedetacheerd. Daarnaast gaan wij voor regionale samenwerking en bij voorkeur ook voor een regionale voorziening Beschut Binnen. Deze voorziening is, behalve voor mensen die zijn aangewezen op Beschut Binnen, óók het vangnet voor mensen die tijdelijk niet gedetacheerd kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat er even geen werk is.”

Aantal varianten onderzocht

In de afgelopen periode is een aantal varianten onderzocht over de toekomst van Beschut Binnen. Zo is gekeken of een coöperatie van bedrijven opgericht kan worden die dit onderdeel kan uitvoeren. Daarnaast is onderzocht of samenwerking met Laborijn (in Doetinchem) een mogelijkheid kan zijn. Tot slot is bekeken of er samengewerkt kan worden met zorgorganisaties die nu dagbesteding aanbieden.

Combinatie met zorg, een kansrijke combinatie

De variant combinatie met zorg komt uit het onderzoek van Rijnconsult naar voren als meest kansrijk. “Deze combinatie past ook bij ons uitgangspunt om in het Sociale Domein slimme verbindingen te maken”, aldus wethouder Hoijtink. Bij deze variant wordt Beschut Binnen samen met zorgpartners vormgegeven. Bijvoorbeeld door gecombineerde groepen te maken met Wmo dagbesteding en Wsw Beschut Binnen. Wethouder Hoijtink: “Op deze manier komen mensen terecht op een plek waar zij zich het beste voelen en functioneren. Bij het bepalen waar iemand het beste op zijn of haar plek is, is het bovendien mogelijk om meer te kijken naar de mens en wat iemand nodig heeft, dan naar de regeling waar hij/zij onder valt. Verder wordt de komende tijd een combinatie met zorgaanbieders onderzocht. Indien dit leidt tot een goed aanbod voor Oost Gelre dan zal samen met een aantal zorgaanbieders de mogelijke combinaties tussen zorg (dagbesteding/begeleiding) en Beschut Binnen nader worden uitgewerkt.”

74 mensen

In totaal zijn ongeveer 74 mensen uit Oost Gelre aangewezen op een beschutte werkplek. Alle andere mensen die bij Hameland werken worden zoveel mogelijk gedetacheerd bij een reguliere werkgever via de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). 

Vervolg

De 5 gemeenten die onderdeel uitmaken van Hameland, stellen binnenkort hun visie vast. Daarna wordt dit uitgewerkt in een inrichtingsplan voor Beschut Binnen. Belangrijk onderdeel van dit plan is onder andere de regionale samenwerking. Het plan moet in juni 2016 klaar zijn. Vanaf januari 2017 wordt de nieuwe opzet voor Beschut Binnen van kracht.

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...