Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penning voor Grzegorz Drymajlo

Vorige week woensdag 9 december werd Grzegorz Drymajlo uit Lichtenvoorde onderscheiden met de prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penning. Hij ontving deze penning omdat hij op 27 november 2013 drie mensen redde uit een brandende woning boven een Chinees restaurant in Hemden, net over de grens bij Aalten.

Handelen waar anderen toekijken

Grzegorz Drymajlo, glazenwasser van beroep, was aan het werk bij een pand precies op de Nederlands-Duitse grens, toen hij de brand zag. Hij is naar het pand gerend en zag veel omstanders. Ze waren bezig met foto’s en filmpjes maken. Drymajlo belde aan en bonsde op de deur. Toen een reactie uitbleef, rende hij naar zijn bus, greep hij zijn ladder, klom naar de eerste verdieping van het brandende pand, sloeg een raam in en waarschuwde drie mensen die nog sliepen. Twee van hen konden zich in veiligheid brengen via de trap en de voordeur. De laatste via het dak en de ladder van Grzegorz Drymajlo. Binnen vijf minuten na de reddingsactie stond het volledige pand in lichterlaaie, de woning is volledig uitgebrand.

Stichting Maatschappij en Veiligheid

De prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penning is een initiatief van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). De stichting wil jaarlijks mensen belonen die zich hebben ingezet voor de veiligheid en anderen stimuleren om een helpende hand te reiken. De uitreiking vond 9 december plaats, op uitnodiging van burgemeester Aboutaleb in het stadhuis van Rotterdam. Voor hun optreden ontvingen negen mensen een penning uit handen van SMV voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Loco-burgemeester Marieke Frank was vanuit Oost Gelre aanwezig bij de uitreiking.

De gedecoreerden, samen met prof. mr. Pieter van Vollenhoven (staand, 3e van rechts) en burgemeester Aboutaleb (staand, 3e van links). Geheel rechts Grzegorz Drymajlo. Foto: SMV

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven met Grzegorz Drymajlo. Foto: SMV

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...