Programma Open Monumentendag in Oost Gelre

In het tweede weekend van september is het weer zover: het weekend van de jaarlijkse Open Monumentendag. Het comité Open Monumentendag Oost Gelre heeft voor zaterdag 12 september weer een mooi programma in elkaar gezet. Daarbij is aangesloten op het landelijke thema voor dit jaar: Kunst en Ambacht.

Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days. Dit jaar wordt de Open Monumentendag in de gemeente Oost Gelre op drie locaties gehouden. Meer informatie per locatie vindt u hieronder en in de aankondiging elders in deze krant.

Bezoek Stoomhoutzagerij Nahuis en oude ambachten in Groenlo

In Groenlo is Stoomhoutzagerij Nahuis geopend. Hier kunt u de stoomhoutzagerij bezichtigen. Rondom de zagerij kunt u tussen 10.00 uur en 16.00 uur kijken naar diverse uit de tijd geraakte ambachten. Er zijn bijvoorbeeld een touwdraaier, een tingieter, een stoelenmatter, een vlasdraaier en een koperslager aanwezig. Met demonstraties laten zij zien hoe deze beroepen jaren terug uitgeoefend werden. Vooral de jeugd zal dit niet tot nauwelijks (her)kennen. Een bezoek dus meer dan waard voor jong en oud. Voor de allerjongsten rijdt er een speciaal stoomtreintje!

Het molenambacht bij Molen Hermien in Harreveld

In Harreveld is Molen Hermien tussen 10.00 uur en 16.00 uur geopend. Bij voldoende wind is de molen ook in bedrijf. Rondom de molen worden demonstraties gegeven van de molenbouw met de daarbij aanverwante bedrijven.

Fiets de Dahliafietstocht van het Bloemencorso in Lichtenvoorde

Het weekend van Open Monumentendag valt samen met kermiszondag in Lichtenvoorde. Een kermis die geopend wordt met een bijzonder bloemencorso. Maanden voor de optocht zijn de wagenbouwers van de verschillende corsogroepen druk bezig om hun corsowagen op te bouwen. De dagen voor de optocht worden de wagens beplakt met honderdduizenden bloemen. Kunst en ambacht vallen hier samen in een mooie traditie.
De dagen voor de optocht kunt u een 27 km lange Dahliafietstocht fietsen waarbij dahliavelden en verschillende bouwlocaties elkaar afwisselen. Ook komt u langs de nieuwe Corsotuin. U krijgt een kijkje achter de schermen bij de wagenbouwers, waar hard wordt gewerkt aan de nieuwe corsowagens. De optocht zelf op zondag 13 september mag zeker niet worden gemist! Een unieke belevenis.

De route van de fietstocht is gratis te downloaden via www.bloemencorso.com (onder Arrangementen). Heel handig is om de route te fietsen of te wandelen met behulp van uw mobiel of tablet via GPS. Daarvoor kunt u in de Play Store of App Store de app van TourToDo downloaden. U vindt de route onder het nummer 2237.

Voor de allerjongsten rijdt er een speciaal stoomtreintje!

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...