Provincie verandert inzet breedband

DBO’s Oost Gelre in gesprek met CIF | De provincie Gelderland stopt met de financiering van de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek. Commerciële telecombedrijven tonen zelf voldoende initiatief in de aanleg van snel internet. De gemeenten gaan in regionaal verband verder om de belangstelling om te zetten in concrete projecten. De provincie blijft zich richten op voorlichting over de rol van internet in relatie tot leefbaarheid en economische ontwikkeling.

Tien Achterhoekse gemeenten en de provincie tekenden eind 2014 een intentieovereenkomst om snel internet aan te leggen in het buitengebied. Internet wordt steeds belangrijker voor onderwijs, zorg en vermaak en is essentieel voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van de Achterhoek. De markt nam daar geen initiatieven. Dat is de afgelopen tijd veranderd.

De provincie blijft betrokken bij het dossier. Ze denkt mee met de gemeenten en steunt initiatieven van bewoners bij de vraagbundeling. Het doel blijft immers om breedband in het hele buitengebied van Gelderland te realiseren. Het gereserveerde budget blijft dan ook staan.

Van plannen naar aanleg

Het is nu zaak dat de gemeenten de contacten en geluiden uit de markt ombuigen in concrete aanleg. Actieve dorps- en belangenorganisaties hebben marktpartijen benaderd, maar het is aan de gemeenten om concrete afspraken te maken over het aanleggen van voorzieningen. Ook in Oost Gelre zijn de Dorpsbelangenorganisaties in gesprek met een markpartij, in dit geval het CIF. Deze maand zitten de Dorpsbelangenorganisatie en de gemeente met het CIF om tafel voor een eerste verkenning van de mogelijkheden.

Informatie

Op deze website vindt u meer informatie. Daar vindt u ook de nieuwsbrief. Voor die nieuwsbrief kunt u zich aanmelden via een mail naar [email protected]

Nieuws

Risiconiveau van regio Noord- en Oost-Gelderland is aangepast naar code oranje

— In de regio Noord- en Oost-Gelderland is momenteel sprake van code oranje (een hoog risico op snelle uitbreiding van...

Schaapscheerdersfeest in Groenlo op zondag 22 mei

— Gezelligheid voor jong en oud in Stadspark De Grolse Weiden | Op zondag 22 mei vindt in Groenlo een gezellig...

Loket Bouwen donderdagmiddag 19 mei gesloten

— Donderdagmiddag 19 mei is het loket van Bouwen gesloten. De rest van de week is het loket op de reguliere...